X-Trial Budapest: Így láttam a Legendák csatáját

január 19. egy mérföldkő volt az életemben. Hiába szenvedek súlyos motorsport függőségben, a kétkerekűek szakágai, így az X-Trial Világbajnokság is valamiért kimaradt az életemből… eddig!

Ez a motorozásnak olyan alfaja, melyben egy rendkívül nehéz akadály pályát kell megmászni és teljesíteni a versenyzőknek, időre, a lehető legkevesebb hibaponttal. Ilyen kapható, ha például a betonelemek teljesítése során a versenyző leteszi a lábát, vagy ha a motor bizonyos részei lelógnak az adott tereptárgyról stb…

Azt már a verseny kezdete előtt tudni lehetett, hogy kik az igazi esélyesek, és ez a papírforma később be is igazolódott. Már az elődöntök is izgalmasnak ígérkeztek, hiszen az X-Trial Világbajnokságon nem megengedett a verseny előtti gyakorlás, így mindenki szinte a sötétben tapogatózott a pálya teljesítését illetően.

Az elődöntőkben még mindenki hibázott, volt olyan akadály, amit senki se tudott elsőre hibátlanul megcsinálni. A döntők előtti nagyszünetben a Hegeshow kerékpáros csapata szórakoztatta a több ezer nézőt trükkjeikkel. Hihetetlen volt, hogy a 10-12 éves gyerekek is milyen ügyesen ugráltak bringáikkal, szinte felnőtteket megszégyenítő módon!

A nagyszünet fő attrakcióját mégis maga Hegedűs László szolgáltatta, akinek az eredményei mellett nem mehetünk el szó nélkül. Elég csak megemlíteni, hogy két Guinness rekord is fűződik a nevéhez, például az, hogy fel tudott ugratni egy 179,5 cm magas akadály tetejére, kevesebb, mint 8 méteres nekifutásból. Döbbenetes volt látni, hogy azok az akadályok, amiken a profi motorosok szinte vért izzadtak, Hegének látszólag meg se kottyantak. Ez nem csak az ügyességének, hanem a kiváló erőnlétének volt köszönhető.

A show után folytatódott a show, a nézők pedig nem győzték ide-oda kapkodni a fejüket. Ahogy közeledtünk a döntőhöz, úgy nőtt a tét és egyben a feszültség is. Itt már kezdett kirajzolódni, hogy a profik között kik a legprofibbak, és hogy a világbajnokok sem hiába nyerték meg címeiket. A fináléhoz közeledve az első meglepetést a spanyol Gabriel Marcelli okozta, aki a legfiatalabb indulóként, 19 évesen felért a dobogó 3. fokára.

A végső döntőt az X-Trial Világbajnoki sorozat két legendája, Toni Bou és Adam Raga vívta. Kiélezett, heroikus küzdelemnek lehettünk szemtanúi. Végig váltakozott, hogy éppen kinél van a lélektani előny, úgyhogy az utolsó utáni pillanatig kérdéses volt a végkifejlett.

A döntő végén holtverseny volt a két spanyol matador között, így egy újabb szakaszt kellett teljesíteniük… melynek a végén szintén holtverseny alakult ki! Mindenki tűkön ült, az emberek várták a bírák döntését, akik nem írtak elő újabb teljesítendő szakaszt, hanem Toni Bou-t hirdették ki győztesnek. A közönség a végtelenségig el tudta volna nézni a két ász öldöklő küzdelmét, ezért néhányan elégtelenségnek adtak hangot. Ettől még a Repsolos versenyző teljesen megérdemelten nyert, továbbra is fenntartva ebben a szezonban lévő hibátlan mérlegét, ugyanis eddig 3-ból 3 versenyt nyert meg.

Ezen a napon egy számomra ismeretlen világba csöppentem bele, és életre szóló élményekkel gazdagodtam. És hogyan tovább? Egy biztos, jövőre, a következő X-Trial Világbajnokság budapesti fordulóján a nézők között megtaláltok…

Írta:

Simon Krisztián

Ajánlott cikkek