Helmut Marko: Max egy kivételes jelenség!

Helmut Marko nemrég a német Motorsport-Totalnak tett nyilatkozatában beszélt Max Verstappennel való első találkozásukról. Köztudott, hogy a Red Bull korábban is meg akarta szerezni a holland tehetséget a Junior programba, azonban Jos sokáig ellenállt.

Végül 2014 év végén sikerült megegyeznie a két félnek és a 2015-ös szezontól Max Verstappen a Toro Rosso pilótája lett. Ez a kaland másfél évig sem tartott, hiszen 2016-ban – miután lefokozták Kvyatot – már a Spanyol nagydíjon bemutatkozhatott a „nagycsapatban” és élete első Red Bullos futamán győzni is tudott.

„Max egy kivételes jelenség – több tekintetben is.” – kezdte az interjút Marko.
Az interjú során felidézte a grazi irodájában lefolytatott első beszélgetésüket is. „Akkor nagyjából tizenöt éves volt. Általában húsz percet beszélgetek egy versenyzővel, csak hogy képet kapjak arról, milyen személyiség, hogyan épül fel. Maxszal másfél órán át ültünk bent. Ott ült veled szemben egy egészen fiatal test, de egy olyan lélek, ami öt évvel megelőzi a korát” .

Mint azt a 76 éves szakember bevallotta, már ekkor érezte, hogy különleges személy ül vele szembe, és már akkor az járt a fejében, hogy F1-es lehetőséget kell adni neki. „És természetesen amikor egy tizenöt éves fiúval van dolgod, aki ráadásul csak egyetlen évet töltött el a formaautózásban, az ilyesmi egy nagyon merész lépés, nem jelentéktelen kockázattal társulva. Beszélgettünk, és láttam, hogy mennyire érett, mennyi mindent tanult a gokartos időszakából, és milyen szenvedélyt érez a versenyzés iránt.”

 

Ajánlott cikkek