Vezess vagy telefonálj!

„Ne mobilozz vezetés közben.” – ennek a piktogramja volt látható a Sződy fivérek Opel Tigráján a kakucsi versenyen. Mivel Szabolcs és Zsolt fontosnak tartja a biztonságos vezetést, ezért ők válaszolták meg, miért ragasztották fel ezt a matricát:

„A közúti közlekedésben sok szabálytalanságot látunk, hallunk és olvasunk. Sajnálatos módon, hiszen ezek a balesetek, veszélyhelyzetek megelőzhetőek lennének egy kis figyelmességgel. Ennek okán tettük fel a két ajtónkra ezt a figyelemfelkeltő kis matricát.” – kezdték a Sződy fivérek. Majd Szabolcs folytatta:

„Személy szerint én telefonhíváskor ha tehetem, félreállok és akkor veszem fel. Ha nem tudom megoldani, akkor visszahívom vagy később olvasom el az érkezett sms-t. Netezni pedig sosem szoktam ilyenkor. Nagyban vonná el a figyelmet.” – mondta Szabolcs.

Zsolt szerint a kihangosító a legmegfelelőbb:

„A legegyszerűbb és biztonságosabb megoldás az autós kihangosító vagy füles, más néven head set. Jómagam kihangosítással oldom meg utazásom során, ha hívást kapok út közben. Így szabad kézzel vezetek tovább.” – javasolta Zsolt.

Városi tempónál, 50 km/h sebesség mellett 1 másodperc alatt az autó 13 métert tesz meg. Autópályán ez több száz méter is lehet, ami nagyon sok a mobilozás közben kiesett „vakon vezetésnél”. Pl. sms olvasás vagy netezés közben, ami több másodperc, még akkor is a fel-fel nézünk közben az útra.

„Mi csupán erre hívnánk fel a figyelmet ezzel a kis jelzéssel, hogy miért ne mobilozzunk, amikor vezetünk.” – mutattak rá a matricára és ennek fontosságára a Sződy fivérek.

Fotók:

Track Racing

Ajánlott cikkek