Szlalom bajnokság: „úszóverseny” Kunmadarason

Alig telt el két hét a nyitófutam óta, a szlalomosok mezőnye ismét találkozott, hogy megmérettesse magát. Az országos bajnokság második futamát egy olyan új helyszínen tartották, ahol még nem járt a versenysorozat. A gyorsulási versenyek „otthonában”, azaz Kunmadarason, ahol 50 induló várta a versengést.

A Track Racing versenyzői egy kettős győzelem után ott folytatták, ahol abbahagyták:

„Sok-sok év után ismét a lehető legjobb eredménnyel tértünk haza az előző versenyünkről. Most egy új pályán próbálunk szerencsét, de számunkra hasonló a helyszín, mint a kalocsai reptér. Még az aszfalt is igen érdes, csakhogy ez beton. A tapadással biztosan nem lesz gond… .” – gondolták a Sződy fivérek, Szabolcs és Zsolt.

A pályabejárás után a kerékcsere következett, majd a versenyzői eligazítás. Az edzésen sok volt a pályatévesztés, elsőre az ívek igen bonyolultnak festettek. De a váltakozó ritmusú vonalvezetés a későbbiekben jól memorizálva abszolválhatónak tűntek.

Azaz normál körülmények között valóban lehetett volna jó köröket futni rajta, azonban ez már az első felmenetelnél sem volt lehetséges. A még csak szemerkélő eső ugyanis hamar megérkezett a pálya fölé.

 

 

Vizes versenykörök

„Az első körömben már nedves pályán kellett mennem, amin lényegében még jól irányítható volt az autó. Nem tudom mennyire volt ez jó kör, próbáltam kitapasztalni. A pálya nem volt nehéz, reménykedem, hogy szárazon is mehetek majd.” – mondta az elsőként gázra lépő Zsolt, aki a nyitókörének időeredménye 1:41:318 másodperc lett.

„Nem örültem az esőnek, mert ez a pálya és  ez a vonalvezetés kimondottan a technikásak közé tartozik, ahol még szárazon is fontos a jó ív és a megfelelő tempó. Mivel nem gyors, ki kell használni minden apró előnyt, és ennek függvénye a jó köridő. Ez most esőben szó szerint elúszik, marad az, hogy hol merjük jobban nyomni a gázt, vagy kevésbé fékezni.” – tényszerűen látva a jelenlegi helyzetet mondta Szabolcs, akinek az ideje nem volt annyira távoli: 1:43:115 mp lett.

Ahogy az előrejelzés mutatta, az eső nem csillapodott – de nem is fokozódott: Zsolt ennek tudatában ment a második körében. Mintha kevesebb víz lett volna a pályán, ezért a köridő is jobb lett, méghozzá bő három másodperccel, és Szabolcs is javított. Bement 1:40 alá.

A félórás ebédszünetben a szervezők bejelentették, hogy ennél csak több eső érkezik délután, ne reménykedjen senki kevesebb csapadékban. Illetve négy helyett csak három körös lesz a verseny.

„Nem tudtam mik a határok, nehéz volt így versenyezni. Örülök, hogy még a fél slick gumikon sem csúszott meg az autó, persze, ezt nem lehetett tudni előre. A pálya vizes volt, de valahogy jól jöttünk ki belőle” – nyilatkozta Zsolt, aki 1:37.354-es idejével egy nagy kört pakolt össze.

Szabolcsnak viszont esélye sem volt javítani időeredményén:

„Tökéletes időzítéssel, a rajtomkor ömlött legjobban az eső. Olyan szinten, hogy látni alig lehetett és az ablaktörlő is a leggyorsabb fokozaton ment. Ilyen időzítést még keresve se találhattam volna, hogy pont telibe én kaptam a legtöbb vizet. Természetesen az időeredményem nem javult, semmit nem ért. Nincs több javítási lehetőségem.” – bosszankodott Szabolcs.

 

 

Díjkiosztó – elúszott a kettős győzelem

Sződy Zsolt nyerte a Széria 3-as kategóriát. Szabolcs a harmadik helyen végzett ezen a versenynapon. Ez azt jelenti, hogy győzelemével Zsolt százszázalékos teljesítménnyel vezeti a tabellát, Szabolcs pedig alig lemaradva a második helyen áll.

A Sződy fivérek napi összefoglalója:

 „Ez a verseny felemás volt. Utaztunk, több mint 300 kilométert, hogy szétázzunk. Egyikünknek egy győzelem jött össze, másikunknak esélye sem volt javítani a köridőkön. Maga a verseny és a helyszín jó volt, ezt szárazon lehetett volna igazán jól kiautózni. Akkor másképp alakultak volna a dolgok, főleg az eredmények. Most lesz időnk elfelejteni ezt a futamot, mert egy nagy szünet következik. Mást most nem is nagyon mondanánk.” – foglalták össze napjukat a srácok.

A nagy szünet lényegében az egész nyarat jelenti, ugyanis legközelebb augusztus 30-án lesz szlalomverseny a Kakucs Ringen.

Ajánlott cikkek