Szahíri Nagydíj, időmérő: Valtteri Bottas az élen, George Russel szorosan a nyakában

Az év egyik, ha nem a legkiélezettebb kvalifikációját vártuk, és nem is kellett csalódnunk. A Szahíri Nagydíj időmérő edzése igazi tűzijátékot hozott, amely végén Bottas indulhat a poleból.

Az időmérő edzést megelőzően már elkönyvelhettünk egy vesztest, hiszen a Haas beugrójánál motort kellett cserélni, így szegény Pietro Fittipaldi karriere első F1-es versenyét hátrasorolással kezdi majd meg. Sebastian Vettel lecopyzta újonc kollégáját, sokáig még az időmérős részvétele is kétséges volt, de végül időben sikerült erőforrást cserélni a csapatnak.

A Q1-ben az első mért körök után Sergio Perez és Max Verstappen nyitott az élen, de aztán érkeztek a Mercedesek, Valtteri Bottas, na meg George Russell üzente meg, hogy nem fogják könnyen adni a bőrüket. Az első szakasz után Bottas, Verstappen, Russel volt a sorrend, míg a kiesők között a két Haas, a két Williams, valamint Kimi Raikkönen nevét olvashattuk. Antonio Giovinazzi meglepetésre továbbcsúszott a Q2-be, míg a Willamshez beugró Jack Aitkennek is kis híján összejött ez a bravúr.

A Q2 már komoly izgalmakat tartogatott, a folyamatosan javuló és gumizódó aszfaltcsíkon senki nem érezhette magát igazán biztonságban. Eltérő taktikát láthattunk, de a közvetlen élmezőnyön kívüli összes pilóta továbbjutása az utolsó pillanatokig billegett. Verstappen, Perez, valamint Bottas, Sainz és Russell nem volt veszélyben, ellenben a Ferrarik, a Renault, és Pierre Gasly is a szőnyeg szélén táncolt. Végül Esteban Ocon, Alexander Albon, Antonio Giovinazzi, Sebastian Vettel és Lando Norris búcsúzott el a további szerepléstől, az eredmények láttán pedig konstatálhattuk, hogy rendesen szétszakadt a mezőny.

A Q3-ban aztán már ember volt a talpán, aki meg tudta tippelni, hogy ki is lesz a végső befutó. Charles Leclerc ment elképesztőt a lágyakon, miközben Bottas és Russell párosa megfutotta referenciakört, és az élre állt. Mögöttük Verstappen és Leclerc ólálkodott, de érdemben ők sem tudtak beleszólni a „nagyok” csatájába: az utolsó lövések is Bottas és Russell küzdelméről szóltak, ahol a finn pilóta, ha csak egy leheletnyivel is, de megverte az újdonsült csapattársát. Mögöttük Verstappen és Perez végzett, rajtuk kívül pedig Daniil Kvyat szereplése érdemel még említést.

Soha rosszabb időmérőt, reméljük a verseny is hasonló izgalmakat tartogat majd!

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: XPB Images

Forrás: FansBrands 

Ajánlott cikkek