Utolsóból ELSŐ… Russell tragédiája után szerencsés Perez győzelem Szahírban!

Ezen a vasárnap estén csodát vártunk, és ezt Geoerge Russell majdnem hibátlanul le is szállította nekünk. De csak majdnem: a drámai versenyt Perezt nyerte, a fiatal brit beugrása pedig elképesztő, és nagyon komoly kérdéseket vet fel.

Már maga a rajt is kuriózum volt, hiszen Russell mindenféle tapasztalat és ergonómia hiánya ellenére sem csinált rosszabb startot, mint a tengernyi rutinnal rendelkező csapattársa. Az első kanyarban már a fiatal brit fordult az élen mögötte Bottas „szitált” be az autójával, ez a megmozdulása valóságos lavinát indított el. A kettős mögött küzdő Max Verstappen, Sergio Perez, Charles Leclerc hármasból utóbbi vállalta túl magát, és egy elfékezéssel a saját, valamint a holland versenyének is véget vetett.

A falba álló Verstappen miatt rövid biztonsági autós fázis következett, majd az újraindítást Russell kapta el a legjobban, és ott folytatta a „munkát”, ahol abbahagyta. A kis közjátékból, és a kiesőkből Carlos Sainz profitált a legtöbbet, de Daniil Kvyat és Daniel Ricciardo sem panaszkodhatott. A rajt utáni balesetet ugyan megúszó, de annak hatására a mezőny végére visszaeső Perez annál inkább… A mexikói nem sokat sopánkodott, neki állt konzekvensen levadászni az ellenfeleit, és a futam feléhez közeledve leginkább az ő parádés megmozdulásai jelentették az izgalmakat.

Szép lassan az első kiállásokon is túllendültünk, de az elejében továbbra sem történt változás, sőt, Russell hidegvérrel növelte tovább az előnyét Bottassal szemben. A finn egyre nagyobb bajba került, itt jött el a pillanat, hogy úgy éreztük, nincs már számára visszaút. Közben erősen kérdésessé vált, hogy beigazolódik-e a Pirelli két kiállásos jóslata, vagy az egy is elég lehet. Teltek múltak a percek, de a szokásos top 10 környéki darálón kívül esemény alig történt, ám Jack Aitken gondoskodott róla, hogy legyen miről beszélni… A Williams tartalékosa a célegyenes ráfordító kanyarjában dobta el az autóját, és hagyta ott a front-szárnyát a placc közepén. Virtuális biztonsági autós fázis következett, majd fizikálisan is érkezett a safety car.

Ezután olyan pillanatoknak lehettünk tanúi, amely már szinte a lehetetlen kategóriával vetekszik: a Mercedes kihívta pilótáit egy double stackre, de összekeverte a nekik szánt keverékeket. A közjátékkal borzasztó sok idő elment, ráadásul meg is kellett ismételni a cserét… Ezzel a német istálló lényegében a tuti kényelmes kettős győzelem helyett „mentőövet” dobott a Racing Pointnak, egészen pontosan Sergio Pereznek. Őrület!!

Az újraindítás előtt Lance Stroll majdnem leamortizálta az első hármat, ezt kihasználva Perez tökéletesen indította útjára az utolsó húsz kört. Néhány kanyar elteltével az ötödik helyig zuhanó Russell ismét megmutatta, miért tartják őt világbajnok alapanyagnak: előbb Bottast vadászta le kíméletlen agresszivitással, majd Stroll jött a sorban. Kicsivel később Esteban Ocont is elejtette, és már csak Perez állt az első győzelem útjában. Miközben minden szempár a Perez Russell csatára szemeződött, csendben Bottas levéglegelt. A teljes középmezőny átlépett a finnen, de még mindig nem ez volt az igazi és végső dráma: Russell defektet kapott, így az első, a második, majd a harmadik laza esélyt is kicsavarta a sors a fiatal versenyző kezéből.

A meglepetés így sem maradt el, hiszen Sergio Perez hatalmas versenyzést bemutatva, a szerencsével sem hadilábon állva élete első futamgyőzelmét aratta. Mögötte sem volt kisebb az öröm, hiszen Esteban Ocon is első dobogóját ünnepelhette az F1-ben, míg Lance Stroll újra a pódiumra állhatott.

Elképesztő futamot láthattunk, és nagyon megérdemelt Sergio Perez sikere, azonban muszáj kiemelni, hogy a futam erkölcsi győztese egyértelműen az első pontjait szerző George Russell…

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: XPB Images

Forrás: FansBrands

Ajánlott cikkek