Superenduro Vb: Billy vs. Blazusiak- Ki lesz a bajnok?

Két forduló elteltével világosan látszik, hogy a címben említett két pilóta a favorit a 2020-as Superenduro világbajnokságon, de vajon ki lesz képes megnyerni a bajnokságot? A rutinos lengyel, vagy a fiatal angol? Esetleg egy váratlan harmadik? Ebben a cikkben a két pilóta erősségeit és gyengeségeit mutatom be.

Billy Bolt:

A 22 éves angol csodagyereknek ez a második szezonja a szuperenduró világbajnokságon. 2018-ban indult először, amikor egyből megszerezte a Vize-világbajnoki címet. A tavalyi szezont egy komoly térdsérülés miatt kihagyni kényszerült, azonban idén annál erősebben tért vissza. Lássuk is Billy képességeit.

Kirobbanó formában van

A mezőnyben kétségkívül ő rendelkezik a legjobb állóképességgel, rengeteg gyors kört megy az edzések során. Az egyik legagresszívabb pilóta, aki soha nem fárad el.

Leggyorsabb

Az, hogy ő a leggyorsabb versenyző megkérdőjelezhetetlen. Bár Riesában a Superpole-on egy hiba miatt csak 3. lett, az időmérőn viszont több mint 1 másodperccel jobb időt (40,796) ment a Superpole győztes idejéhez (41,903/Walker) képest.

Bármire képes

Ez a srác olyan mintha Toni Bou (26 szoros triál világbajnok) és James Stewart (4 szeres amerikai szuperkrossz bajnok) tudását is birtokolná. Olyan dolgokat csinál a pályán, amit senki más, legyen szó szikla kanyarról vagy ugratásról, Billy a pálya minden részén látványosat alkot. Nem ismer lehetetlent!

Mindig a határait feszegeti

Nagyon sokat bevállal egy futam során, ez lett veszte a legutóbbi Német GP-n is. Egy nagy esés fontos pontokba kerülhet, rosszabb esetben sérülés is lehet belőle. Ez Billynek akár a bajnoki címbe is kerülhet idén.

Taddy Blazusiak:

Bár a 36 éves lengyel sztár már hatszoros világbajnok, viszont utoljára csak 2015-ben volt a csúcson. 2018-ban nagyon közel volt a hetedik bajnoki címhez, azonban egy technikai hiba miatt (ami valószínűleg a Billy Boltal való ütközés okozott) meghiúsult.

SuperEnduro Sweden 2018 – Maxxis Shot of the Night

WOW ???Last round Maxxis Shot of the Night is the scary crash between Taddy Blazusiak, Billy Bolt and Cody Webb in Moto 1…

Közzétette: FIM SuperEnduro World Championship – 2018. április 1., vasárnap

 

Az idei évben még többet edzett a világbajnokságra, valamint részt vett az Ama Endurocross (amerikai superenduro) bajnokságon is. De vajon mi lehet a titka, ami miatt még mindig ő az egyik legjobb rider fedett pályán?

Rutinos

Ő versenyez legrégebb óta a fedett pályás enduró világbajnokságon. 2007 óta volt ideje kiismerni a rendszert, így sok meglepetés nem érheti Tadeuszt.

Stabilan versenyez

Kevés hibát ejt, a rajtbalesetekből általában kimarad, így kevésszer van neki kiugróan rossz eredménye, ami egy bajnokság során nagyon fontos. Taddy megfontoltan megy, nem vállal be olyan bravúrokat, ami ha összejön előrébb lép egy pozíciót, viszont ha nem akkor veszít hármat.

A legjobb rajtoló

Blazusiak tudja, hogy a superenduróban a rajt kiemelkedő fontosságú. A keskeny pálya és a rövid futam miatt egy jó rajt már fél siker. Taddy általában akkor tud futamot nyerni, ha az első körben már ő áll az élen, ezt tudva a tökélyre fejlesztette a startját. Mindegy, hogy az első vagy a második sorból rajtol, legtöbbször jól jön ki a helyzetből.

A tempó

Látszik, hogy kihozza a maximumot magából és rengeteget dolgozik azért, hogy az utolsó KTM-es szezonjában ő legyen a bajnok. Azonban a korából adódóan már nyers tempóban nem tudja felvenni a versenyt Billy-vel, mint már sokszor kiderült, a bajnokságot nem a leggyorsabb pilóta nyeri.

A bajnokságot két fordulót követően Blazusiak vezeti Billy előtt 11 pont előnnyel. Őket követi 30 pont lemaradással Alfredo Gomez és Jonny Walker.  A következő nagydíj Spanyolországban lesz, majd ezt követően február elsején Budapestre látogat a superenduro világbajnokság mezőnye. A bajnoki cím sorsa még nyitott, az előbb említett négy pilóta közül bárki elnyerheti azt. Érdemes lesz figyelemmel követni a sorozat további futamait.

Írta: Zsigovits Norbert

Fotók: Superenduro GP Poland Facebook oldal

Ajánlott cikkek