Dakar 2020 – Szakértőnk így látta a harmadik napot

Elindult a Dakar Rally, mi pedig felkértük Horváth Lajos „Laller” terepmotorost, hogy szakértőként segítse a munkánkat, és naponta pár mondatban foglalja össze nekünk, ő hogyan látja a kétkerekűek versengését.

Laller a KTM-je nyergében kétszer is megjárta a Dakart, így nála jobban kevesebben tudják, min mennek keresztül a motorosok. Lajos így látta a harmadik napot:

„A napi versenytáv Neom-Neom között zajlott, összesen 504 kilométer (77 km összekötő, 427km szelektív) várt a srácokra. Egy “kört”kellett leírniuk a versenyzőknek a Jordán határhoz közeli kanyonokban és a hegyek között, a homokos talajon elérték az idei Dakar legmagasabb pontját is, amely 1400 méteren fekszik. Ezen a napon a kiszolgáló személyzetnek jó dolga volt, hiszen nem kellett a mezőny után vándorolniuk.

Egy igen trükkös és navigálós versenynapon vannak túl a motorosok, a szakasz szedte is rendesen az áldozatait. Ross Branch nyitott az élen, számára egy merőben új helyzetben, hiszen a Dakaron még sosem indult az élről. Meglepő módon nagyon jól alkalmazkodott, egészen a 90. kilométerig, ahol bukott egy hatalmasat, és 39 percet dobott el az élen állókhoz képest. Igencsak fájlalta a vállát, de még ezzel együtt is megtette a hátralévő 325 km-t, és sikerült befejeznie a napot.

Ricky Brabec eddig hű az ígéretéhez, ugyanis a verseny előtt kijelentette, hogy ő szeretne lenni az első amerikai motoros, aki Dakart nyer. Már a 43.km után az élre állt, és ezt végig tartotta is a HRC Honda pilótája.

Nem volt ilyen szerencsés a Hiro Team portugálja, Paulo Goncalves, aki a 13. Dakarját szerette volna teljesíteni, de a meghibásodott motorja miatt minden bizonnyal feladni kényszerül a versenyt. A Yamaha francia pilótája, a tapasztalt Adrien van Beveren még ennél is szerencsétlenebbül járt, hatalmasat esett és súlyosan megsérült, mentőhelikopter szállította kórházba. A vizsgálatok alapján a kulcscsontja törött el, így számára a korházban ért véget az idei Dakar.

Horváth Lajos „Laller” a 2018-as Dakaron

 

A szakasz célja előtt Pablo Quintanilla és Sam Sundarland eltévedtek, így több mint 20 percet veszítettek, de a sorból Toby Price és Xavier de Soultrait sem maradt ki. Mindeközben a 132 célba érkező közül Brabec volt a leggyorsabb, és ezzel megnyerte a napot. A magyar származású fiúknál Gyenes Emánuel „Mani” a 42., míg Saghmeister Gábor a 115. helyen látta meg a célt.”

 

3. nap:

1. Brabec 3:29:31

2. Cornejo Florimo +5:56

3. Benavides +7:22

42. Mani +1:01:50

115. Saghmeister +2:52:07

 

Abszolút:

1. Brabec 10:39:04

2. Benavides +4:43

3. Walkner +6:02

4. Price +11:58

43. Mani +2:57:24

114. Saghmeister +8:05:08

Ajánlott cikkek