Spanyol Nagydíj: Hamilton „százados”an a poleban

A harmadik szabadedzés után – melyet nem várt módon Red Bull dominancia jellemzett -, nagyon érdekes kvalifikáció elé néztünk. A kérdés az volt, hogy Max Verstappen feltámadása elég lesz-e a Lewis Hamilton vezette Mercedesek ellen a pole pozícióra.

Az első szakasz után Yuki Tsunoda, Kimi Raikkönnen, Nicolas Latifi, na meg a két Haas búcsúzott el, de ami ennél sokkal meglepőbb volt, az az elsőként továbbjutó Lando Norris és a harmadik helyezett Charles Leclerc teljesítménye. Pierre Gasly is erős kört futott, George Russell és Antonio Giovinazzi, valamint az Alpine továbbjutásán pedig már meg sem lepődtünk. Már a Q1-ben is óriási forgalom jellemezte a barcelónai pályát, ami már előre vetítette, hogy később is látunk majd még ilyen képeket.

A Q2-ben Max Verstappen űridőt futott, a Mercedesekhez képest is nagyon sok tartalékot mutatott. Mögötte Valtteri Bottas és Lewis Hamilton rakott össze olyan időt, amely után nyugodtan készülődhettek az időmérő edzés utolsó fázisára. Mögöttük Sergio Perez, Norris és a két Ferrari, na meg a Fernando Alonso vezette Alpin került simán a Q3-ba. Közben mindkét Aston Martin, Giovinazzi, Russell, és meglepetésre Gasly is búcsúzni kényszerült abban a második szakaszban, amelyen belül gyakorlatilag másodpercen belül volt a teljes mezőny.

A Q3-ban aztán eljött az igazság pillanata, ami kis túlzással a szezon további részét is előre jelezheti. Az első lövések után mindössze három század választotta el egymástól az első hármat, miközben Perez egy kicsúszással vétette magát észre a nyitókörén. Jöhettek az utolsó próbálkozások, de érdemi változást már nem láthattunk: Lewis Hamilton a századik pole pozícióját szerezte, amellyel nem csupán elsőként rajtolhat majd el a holnapi Spanyol Nagydíjon, de egyben sporttörténelmet is írt. Mögötte Verstappen és Bottas végeztek a top háromban, de bármennyire is szeretnénk, ebben a pillanatban nehéz lenne holnap Hamilton ellenében tippelni…

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: Getty Images

Forrás: FansBrands

Ajánlott cikkek