MotoGP: Nyári szezonkezdés? Lehetséges

Már több futamot is el kellett törölni idén, de eddig úgy tűnt, május elején Jerezben elrajtolhat majd a MotoGP 2020-as szezonja, de csütörtökön hivatalossá vált: ezt a nagydíjat is elhalasztották, leghamarabb május közepén, Franciaországban bőghetnek fel a motorok.

A Ducati sportigazgatója, Paolo Ciabatti elég pesszimistán látja a jelenleg kialakult helyzetet, és elmondása szerint a MotoGP esetében sem lesz meglepő, ha nyáron kezdik majd meg a szezont. „Folyamatosan követem a statisztikákat, és szerintem nemsokára látni fogjuk az olaszországi és az egész Európát érintő számokat, melyek alapján drasztikus döntéseket kell majd meghozni. A számokat látva attól tartok, hogy lehetetlen a szezonnyitót nyár előtt megkezdeni. Kínában nagyon szigorú módszereket alkalmaztak, és a hatóság kivétel nélkül lezárt mindent, így két hónap alatt véget is ért a krízishelyzet. Az európai demokratikus rendszerrel ez lassabb lesz.”

A szervezők reagáltak is a történésekre, amikor az Amerikai és az Argentin Nagydíj elhalasztása mellett döntöttek. Viszont ha a szezon júniusban rajtolna el, akkor valószínűleg Le Mans-ba és Mugellóba se utazhatnak majd el a csapatok, így Barcelonában lenne a szezonnyitó.

Az olasz szakember ennek ellenére azt is kiemelte, hogy lehetséges egy hosszú szezon megrendezése, de jelen esetben ez a lehetőség csak teoretikus: „A bajnokság rengeteget változik, hiszen lehet, hogy még decemberben is lesznek futamaink. Előfordulhat, hogy 17 vagy 18 verseny lesz idén, hiszen ez kedvezne a szponzoroknak és a TV-nek, viszont ez egyelőre csak egy teória. Senki sem tudja, hogy mikor tér vissza minden a normális kerékvágásba.”

Az egyetlen ember a mezőnyben, akinek jól jöhet a későbbi szezonkezdés, az a nyolcszoros világbajnok Marc Márquez, hiszen a spanyol klasszis az év elején esett át egy vállműtéten. Bár bevallása szerint a szezonkezdésre rendben lett volna, de a hosszabb rehabilitáció azért mégis csak javíthat a helyzetén.

 

Forrás: Új Szó

Ajánlott cikkek