Magyar Nagydíj időmérő: Mercedes és Racing Point az élen

A harmadik szabadedzéshez hasonló időjárási körülmények között indult a kvalifikáció, amelynek már az első szakasza is több eseményt tartogatott, mint az előző két pénteki és a ma délelőtti etap.

A Q1-ben a legnagyobb kérdés az volt, hogy leszakad-e az ég, vagy sem. Ettől tartott a legjobban a mezőny nagyobbik fele, de voltak olyanok is, akiket ez abszolút nem érdekelt. A folyamatosan javuló körülmények között Sergio Perez és Lance Stroll állt az élre, de mégsem róluk szólt a dal: George Russell és Nicolas Latifi révén a Williams hosszú idő után először bejutott a Q2-ben, főleg a brit csapott oda egy olyan kört, ami finoman szólva is elképesztőnek nevezhető.

A Q2 már nem okozott túl nagy meglepetéseket, hacsak Alexander Albon korai búcsúját nem nevezzük annak. Közben Lewis Hamilton és Valtteri Bottas közepes keverékeken is nagy időkülönbséggel végeztek az élen, mögöttük Sebastian Vettel tudott meccsben lenni a lágyakon, majd később Charles Leclerc, és Max Verstappen is biztató tempót produkált. A Mercedeshez hasonlóan taktikai előnyt harcolt ki magának a Racing Point is, mivel mindkét autóján közepes keveréket használva ment tovább a Q3-ba. A top 10-be a már felsoroltakon kívül még a két McLaren, valamint az Alpha Tauris Pierre Gasly jutott be.

A Q3-ban kis túlzással már nem is az volt a kérdés, hogy kié lesz a pole pozíció, sokkal inkább a még elérhető második sor jelentette az izgalmakat. Hamilton új pályacsúccsal és űridővel az élre állt, őt kis lemaradással követte a csapattársa. A harmadik-negyedik helyre Verstappen mellett egyértelműen a két Racing Point pályázott, és a Ferrarik is igyekeztek beleszólni a meccsbe. Ez végül nem sikerült, Hamilton és Bottas mögül Stroll és Perez rajtolhat el majd vasárnap, a 35. Magyar Nagydíjon.

Lewis Hamilton a 90. időmérős sikerével újabb rekordot döntött, a Racing Point felemelkedésével pedig könnyen lehet, hogy az erősorrend teljes átrendeződésének vagyunk a szemtanúi. Ha csak, a Renault óvását időközben el nem fogadják majd…

Ajánlott cikkek