International GT Open – Aszfaltgyilkos dögök a Hungaroringen

Pokoli meleg, aszfaltszaggató gépcsodák, az ürességtől szomorkásan kongó lelátók, mindenhol maszkos emberek. Nem augusztusban, és nem így képzeltük el 2020 első nemzetközi helyszíni tudósítását, de öröm az ürömben, hogy legalább itt lehetünk.

Ezen a hétvégén rendezik ugyanis az International GT Open szezonnyitó fordulóját, amelynek több magyar érdekeltsége is van. Az Aston Martin versenyzői akadémiájába frissen beválogatott Hefler Róbert a GT Cupban mutatkozik be egy GT4-es verda volánja mögött, de a hosszútávú versenyzés világában igencsak jól csengő Walter Csaba is szerencsét próbál.

Rajtuk kívül nem sok izgalmas szereplő található a nevezettek között, ám annál érdekesebbek a csapatok és a „járműveik”. A GT királykategóriában gyilkos Ferrarik, Lamborghinik, Mercedesek, sőt McLarenek is amortizálják a Hungaroring aszfaltját, de talán az anno GP2-ben szereplő Lazarus rendelkezik a legelvetemültebb döggel: az olaszok egy Bentley-t alakítottak át nagytúrás versenyzésre, és ha az erőgép csak fele olyan jól muzsikál majd, mint amilyen gyönyörű, akkor egész biztosan ledarálják vele a mezőnyt.

Az Euroformula Openről nagyjából ugyanazt lehet elmondani, mint a túraautóskoról: kis nevek, nagy istállókban – annyi különbséggel, hogy ők különböző gyártók autói helyett az F1 betétszériájából már jól ismert F3-as egyen Dallarákkal versengenek. Itt bűn lenne nem megemlíteni a holland Van Amersfoort Racinget, vagy a brit Carlin Motorsportot, hiszen mindkét utánpótlásműhely nagyon komoly szintű gárda, és óriási neveket adott a jelen Forma-1 mezőnyének: elég csak az előbbieknél az F3-ból egyenesen az F1-be katapultáló Max Verstappenre, vagy a briteknél pallérozódó Lando Norrisra gondolni…

Szóval, aki motorsportos hétvégét tervez, az a Formula-1 mellett írja fel magának a GT Open magyar hétvégéjét is, amelynek futamait szombaton és vasárnap 12-től a sorozat Youtube csatornáján lehet élőben követni. Érdemes lesz odakattintani!

 

Fotó: Lazarus Racing / Teo Martin Motorsport

Ajánlott cikkek