Hamilton, a szerencse fia – Elképesztő brit győzelem a defektfutamon

Ha valaki csak az eredményt látja, akár azt is mondhatná, hogy már megint „nem történt semmi”. Való igaz, botrányosan unalmasan indult, hogy aztán – eddig – az év futama legyen.

Sem időjárási anomália, sem egyéb tervezhető nehézség nem várt a Brit Nagydíj résztvevőire, mínusz Nico Hülkenberg, aki a parádés beugrása ellenére sem tudott elrajtolni, mert az autója a boxutcából történő kigurulás előtt felmondta szolgálatot.

A rajt viszonylag eseménytelenül zajlott, Lewis Hamilton gyorsan meglépett, Bottas sem vesztett időt. Max Verstappen hiába startol extrát, a külső ívre kényszerülve nem tudott előrébb kerülni, és pozícióra váltani a sebességét. Mögöttük rövid ideig Charles Leclerc alatt ingott meg a negyedik hely, Lando Norris néhány kanyaron át szorongatta a Scuderia Ferrari pilótáját.

Még ideje sem volt beállni a vonat effektusnak, amikor a célegyenes ráfordító kanyarban szűken forduló Kevin Magnussen, és az őt előzni próbáló Alexander Albon összeakadt, Magnussen pedig a falban végezte. Az elrendelt biztonsági autós fázis utáni újraindításnál sem változott számottevően a sorrend, majd miután már épp unatkozni kezdtünk volna, Daniil Kvyat kapott defektet, és szenvedett csúnya balesetet.

Ekkor még nem tudtuk, hogy ezek a képsorok jelentik majd a futam hajrájának vezérszálát. Az újabb safety car fázis alatt megejtett kiállások sem hoztak különösebb izgalmakat, a top 10 sorrendje nagyjából konzerválódott, csak az alsó középmezőnyben láthattunk mérvadó küzdelmet. Amikor már mindenki „elengedte” ezt a versenyt, akkor jött a nem várt dráma: egyik kerék a másik után pukkant el, és rendezte át az élmezőnyt: Bottas kapott defektet a pálya elején, amivel hirtelen Verstappen ölébe hullott a második helye. A Red Bull nem akart kockáztatni (vagy az ingyen kerékcserével akartak rámenni a leggyorsabb körért járó pontra), és kihívta a hollandot, aki friss lágyakra váltott. Vesztére.

Hamiltont is utolérte a végzete az utolsó körben, de olyannyira szerencsésen jött ki belőle, hogy a kerékcsere miatt időt vesztő Verstappen már nem tudta befogni őt. A brit három keréken beevickélve is megnyerte a Brit Nagydíjat, a Red Bull sztárja, és a remekül teljesítő Leclerc előtt.

 

Ajánlott cikkek