F1: Emilia Romagna Nagydíj, kvalifikáció: Bottas megtréfálta Hamiltont

Meglepetés nincs, helycsere és egy-két érdekesség van – így lehet a leggyorsabban összefoglalni a szezon harmadik olasz versenyének időmérő edzését, amelyet Valterri Bottas nyert.

Az egyetlen szabadedzés után megrendezett időmérőn a legtöbben keveredésre számítottak, lévén csak nagyon kevés versenyző rendelkezett Imolából gyakorlati tapasztalattal. Ezek pont nem a Mercedes pilótái, ez azonban nem igazán látszott meg a tempójukon: hol Bottas, hol Lewis Hamilton uralta a Q1-et. Vezetésüket senki sem fenyegette, minden a megszokott mederben zajlott, egyedül Pierre Gasly és George Russell nagyon erős teljesítményére kaphattuk fel a fejünket. A hátsó szekcióban az első kör kiesői között sem találhatunk meglepő neveket, szokás szerint a két Haas, a két Alfa Romeo, valamint Nicolas Latifi búcsúzott el idejekorán.

A Q2-ben Bottas tovább folytatta a szárnyalását, és közepes keverékű gumikon ismét csapattársa előtt sikerült zárnia. A nagycsapatok megszokott Q2-es gumitaktikája ezúttal csak a Mercedesek esetében látszott működőképesnek, ellenben mind a Ferrari, mind a Red Bull szenvedett. Leginkább Max Verstappen aggódhatott, aki motorerő vesztése miatt kiállni kényszerült, és csak az utolsó percekben sikerült neki megfutni a továbbjutáshoz szükséges referenciát. A szakasz vesztesei végül szokatlan módon a két Racing Point, Sebastian Vettel, Esteban Ocon, valamint a Vettel előtt végző George Russell lettek.

A demoralizáló Mercedes fölény láttán a Q3-ban már csak az volt a kérdés, hogy a német istálló versenyzői közül melyik végez majd az élen. Ez most Valterri Bottasnak sikerült jobban, aki nagy csatában, de felülmúlta csapattársát, és a Hamilton Verstappen duó elől indulva kezdheti meg holnap az Emilia Romagna Nagydíjat. Ha már a cikkünk elején érdekességekről beszéltünk, az ismét szenzációsan teljesítő Pierre Gasly negyedik helyét, és Daniel Ricciardo ötödik pozícióját, (valamint Charles Leclerc hetedikként végzett a gyengécske Ferrarival, de ez már abszolút nem is meglepő) és Daniil Kvyat első tízbe kerülését mindenképp érdemes megemlíteni!

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: Getty Images

Forrás: FansBrands

Ajánlott cikkek