Dakar 2020 – Így látta szakértőnk a tizedik szakaszt

Elindult a Dakar Rally, mi pedig felkértük Horváth Lajos „Laller” terepmotorost, hogy szakértőként segítse a munkánkat, és naponta pár mondatban foglalja össze nekünk, ő hogyan látja a kétkerekűek versengését.

Laller a KTM-je nyergében kétszer is megjárta a Dakart, és ugyan célba érni nem sikerült neki, így is rengeteg élménnyel, valamint értékes tapasztalattal gazdagodott. A FIM-E Európa bajnoki címet nyert és az NVSZ által 2018-as Év Motorsport Versenyzőjének választott pilóta így értékelte a Dakar 10. szakaszát:

„Ezúttal Haradh-Shubaytah közötti távolságot nyűtték a motorosok, ami 74 kilométer összekötővel és 534 km speciál szakasszal kínálta meg a srácokat. Egy igaz maratoni napra ébredt a mezőny, kezdetben klasszikus terepralis navigációval, majd igazi offroad talajon, a végére 30 km dűnével. Mindezt szerviz segítség nélkül, mert ha már lúd, akkor legyen kövér… Ilyenkor a csapatra és a szerelőkre nem, csupán a versenyzőtársakra számíthatnak a résztvevők, sőt gumikat sem cserélhetnek, éppen ezért a szakasz előtti briefingen fokozott óvatosságra intettek őket a rendezők.

A napot Quintanilla, Price és Bareda kezdte, utóbbi favorithoz méltó módon csapott a lecsóba. Egész nap komoly harc zajlott a versenyzők között, akik egymáson kívül az elemekkel is megküzdöttek, lévén hatalmas szélvihar nehezítette a két keréken viaskodók dolgát.

Bareda valószínű vért ihatott, mert ennek ellenére magabiztos teljesítménnyel húzta be a napot, amit végül a tervezettnél előbb, az időjárási viszonyok romlása miatt a 345. kilométernél megállítottak a szervezők. Sajnos az óvatosság ellenére is rengetegen sérültek meg, így alaposan megfogyatkozott a mezőny. Az etapon a bivouacba visszaguruló pilóták ezután mindösszesen (!!) tíz percet kaptak, hogy felkészítsék a technikákat a holnapi – szerintem mindent eldöntő – napra.

Azt hiszem, lassan barátkoznom kell a gondolattal, hogy ezúttal nem a KTM fogja nyerni a Dakart, és 18 hosszú esztendő után elveszíti az egyeduralkodását. Nagyon nagy siker kapujában van a Honda, és nem érdemtelenül, hiszen a megbízható technika mellett Brabec is napról napra bizonyítja az extraklasszisát.

 

10. szakasz eredménye:

1.Barreda 2:11:42

2.Brabec +1:07

3.Benavides +2:31

4.Price+2:57

 

Abszolút:

1.Brabec 34:12:18

2.Quitanilla +25:44

3.Barreda +27:09

4.Price+28:33

 

Ajánlott cikkek