Wolff: Túl sok a variálás!

Toto Wolff nemrégiben arról beszélt, hogy a Mercedesnek is sokkal jobb lenne úgy nyerni a világbajnoki címeket, ha folyamatosan komoly ellenfelek lennének. 2014 óta egyetlen alkalommal sem tudták legyőzni őket, bár volt alkalom, hogy a Ferrari majdnem felnőtt a feladathoz.  A Mercedes csapatfőnöket szerint a sok variálás a szabályok körül, pont abba az irányba vezet, hogy az olló nem tud záródni és folyamatos előnyben vannak. A hétvégi Portugál nagydíjon a Mercedesnek már matematikai esélye van behúzni a következő konstruktőri világbajnoki címet is, miközben Lewis Hamilton is hatalmas fölénnyel vezeti az egyéni bajnokságot – ez a Mercedesnek sorozatban a 7. vlágbajnoki cím lenne!

„Az embernek szerénynek kell maradnia, és természetesen próbáljuk élvezni a sikert. Remélhetőleg a jövőben is sikeresek leszünk. Próbálunk olyan szervezetet felépíteni, amely ellenálló a szabályváltozásokkal szemben. A Nürburgringen ugyanakkor újra ráébredtünk, mennyire szeretjük a versengést. Amikor látjuk, hogy a Red Bull közelebb kerül hozzánk, és nem biztos miattuk, hogy megnyerjük a versenyt, én személy szerint sokkal jobban tudok örülni egy jó eredménynek, mint egy olyan hétvégén, amelyen nem volt kihívónk. A csökkenés elve pedig visszatér. Minél tovább maradnak stabilak a szabályok, annál jobban felzárkóznak a csapatok, mivel az élen álló fejlődési görbéje ellaposodik, miközben a többieké még meredeken ível fölfelé. Úgy tűnik, hogy a döntéshozók ezt nem értik. Azt gondolják, hogy minden második-harmadik évben változtatni kell, miközben ez egy lutri az erősorrend módosulása szempontjából. Ha a szabályok háromévente változnak, az számunkra tulajdonképpen az optimális.”

Valójában Wolffnak igaza is van, hiszen a Red Bull és a Ferrari is szépen zárkózott, ha visszatekintünk pár évet, sőt 2017-ben és 2018-ban konkrétan harc volt a világbajnoki címért. Valószínűleg, ha nem lettek volna új szabályok, akkor most sokkal szorosabb lenne a verseny, de azt is tudjuk, hogy a sportban, nincs „ha”…

Ajánlott cikkek