Teleki Armond: „EZ A BAJ az F1 official gammel”

Szimulátorversenyzés. Bár sokan űzik ezt a sportot, többen vannak azok, akiknek fogalmuk sincsen arról, hogy ők sokkal inkább csak játszanak, mint szimulátoroznak.

Ugyanis a közhiedelemmel ellentétben például a legpopulárisabb Formula-1 official platformja sokkal inkább egy arcade játék, mint szimulátorversenyzés. Ideális ív segéd, féktáv visszajelző színezés, de ha még mindez ki is van kapcsolva, akkor is vajmi kevés köze van az egésznek a valósághoz. De ha léteznek (mert léteznek) sokkal valósághűbb élményt biztosító szoftverek, akkor miért erre vannak rákattanva a népek? Erre a kérdésre kerestük a választ Teleki Armonddal.

Miért mindenki az F1 „szimulátorát” majmolja?

Globálisan érezhető a Formula-1 népszerűségének növekedése. A száguldó cirkusz mindenhol ott van, mindenben igyekszik magát mutatni, elég csak a social media platformokra, vagy akár a Netflix Drive to Survive reality-jére gondolni. Ezek mind olyan dolgok, aminek a hatására a fiatalok minél rövidebb úton Max Verstappenek vagy Lewis Hamiltonok akarnak lenni, erre pedig stabilan egyszerű megoldást kínál a Codemasters. Az EGYSZERŰT itt szó szerint kell értelmezni…

Mi a baj az official F1-el?

Egyszerűen minden! (nevet) Amellett, hogy évről évre egy rosszabban portolt, bugos játékról beszélgetünk, a legnagyobb probléma az, hogy ez továbbra is csak JÁTÉK. Semmiben nem emlékeztet egy szimulátorra. Népszerű, mert benne van az összes Formula-1 versenynaptárban szereplő pálya, hatalmas multiplatform, rengeteg szakosodott liga és bajnokság, ugyanakkor HIÁNYZIK belőle minden, ami egy szoftvert szimulátorrá tesz. Gyenge fizika, valóságtól durván elrugaszkodott gumiműködés, irreális tapadási viszonyok, formaautóban soha nem látott kormányszög – hogy csak egy párat említsek. Ez a lejtmenet 2023-ban kezdődött el, és gyakorlatilag oda jutott, hogy egy egyébként is arcade cuccból egy vállalhatatlan öszvér autós játék lett az official F1…

Mint valóságos versenypályákra gyúró és igyekvő versenyző, mivel tudod kiváltani ezt a játékot?

Mivel mostanság van szerencsém egyre több időt tölteni versenypályákon és autóversenyzők társaságában, az ő tanácsukra elkezdtem használni az Rfactor 2-őt. Németh Eszter Suzuki kupás versenyző pl. az Iracinget ajánlotta nekem, amit szintén ki fogok próbálni. Az már néhány kör után leesett, hogy ez egy teljesen más kávéház. Míg az F1 official game a szórakozásért és az élvezetért van, minden eresztéke azt közvetíti, hogy erre alkották, addig a már említett példákat használva nagyon nem ez jön le. Az Rfactor 2 minden egyes hibát komolyan büntet. A verseny hevében fizikai kontakt történt, vagy a kelleténél erősebben kínáltál meg egy kerékvetőt? Azonnal negatív visszajelzést ad a futómű, és kezdhetsz is gépészkedni. Alul vagy éppen túlcsúsztál az üzemi hőfokon az abroncsokat illetően? A helyzet ugyanaz. Nem mellesleg, ez a valósághűbb feedback nekem sokkal jobban bejön, nem hiába tudtam már az első Rfactoros versenyemen az élmezőnyben autózni. Sokkal realisztikusabb, sokkal jobban fekszik. Ajánlom minden kedves szimulátoros bajtársamnak!

Miben segítheti ez a felkészülésed, mit tud hozzátenni egy ilyen alkalmazás a felkészülésedhez?

A pályák nyomvonalának betanulása mellett nagyon sokat segít a monotonitás tűrés fejlesztésében. Egy valódi szimulátorban az ember rengeteget tanulhat a megfelelő gumikezelésről, az esős ívek beautózásáról, a szélárnyékból történő különböző előzési manőverek begyakorlásáról. Én ezek mellett mégis az önfegyelmet emelném ki, mert azt sehol máshol nem lehet ilyen – jó szóval élve – koncentráltan edzeni. Egy Rfactoros endurance futam olyan érzékeket növeszt az emberben, amiről nem is tudta korábban, hogy léteznek.

Végül, hol találkozhatnak, beszélgethetnek veled, szimulátorozhatnak ellened legközelebb az érdeklődők?

Nagyszénáson, augusztus 10-én, a 6. alakommal megrendezésre kerülő autó és motorsport gyűjtemény kiállításon. Ajánlom a figyelmébe minden autósport fanatikusnak Márta János rendezvényét, ahol fantasztikus versenygépek és országos hírű versenyzők mellett velem is találkozhattok, ha akartok.

Ajánlott cikkek