Portugál Nagydíj – Sima Hamilton győzelem lett a vége

Remek versenyidőben, de kissé szeles körülmények között zajlott le a Portugál Nagydíj, amely Lewis Hamilton győzelmét hozta. Annyiban pedig megegyezhetünk, hogy nem ez volt az évszázad versenye…

A rajtot Valtteri Bottas kapta el a legjobban, de komolyabb helycseréket szinte egyáltalán nem láttunk az élmezőnyben. Egyedül Carlos Sainznak sikerült feljebb küzdenie magát, a spanyol Sergio Perezt cserkészte be az első kanyarokban. A hátsóbb régiókban a két McLaren élt, Lando Norris és Daniel Ricciardo is előrébb lépett, utóbbi jó pár hellyel javított. Alig értünk el a kör végére, mikor Kimi Raikkönnen nemes egyszerűséggel felöklelte a csapattársát, és végett vetett a saját versenyének. Safety Car!

A mentés és a törmeléktakarítás után hetedik körben indulhatott újra a futam, amely rögtön egy parádés előzést láthattunk. Max Verstappen a dupla szélárnyékot is igénybe véve mesterien hámozta át magát Lewis Hamiltonon. A következő körben aztán fordult a kocka, a brit visszaadta a kölcsönt, és visszaszerezte a második helyet. Közben Perez is egyre feljebb tört, a 16 körben már a negyedik helyen autózott. Ebben a szakaszban kezdett ellaposodni a verseny, csupán a középmezőnyben történt egy-két DRS-el kivitelezett előzés.

A 20. körben Hamilton átverekedte magát Bottason is, és már a kiállások előtt az élen autózott. Verstappent hirtelen kivették ebből a játékból, ez a döntés pedig jónak bizonyult: a holland friss keményeken visszatérve két kanyaron belül megelőzte Bottast. Lassacskán mindenki becsordogált a boxutcába, kivéve Perezt. 40 körön már jócskán túlléptünk, amikor a mexikói még mindig kiállás nélkül nyúzta a közepes keverékeket. A cél valószínűleg az lett volna, hogy némileg lelassítsák a vészesen közeledő Hamiltont, és ezzel is hozzanak Verstappenen. Nos, ez finoman szólva sem jött össze…

Az utolsó tíz körre már minden lényegi kérdés eldőlt, az élen a helyzet nem változott, csak az első négyen kívül autózók helyezéseiért izgulhattunk. Ebben Fernando Alonso sietett a segítségünkre, aki szép előzésekkel egészen a nyolcadik helyig küzdötte fel magát. A futam egyetlen pozitívuma, hogy Verstappen nem veszített sok pontot, így továbbra is éles és nyílt a világbajnoki harc.

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: Getty Images

Forrás: FansBrands


Ajánlott cikkek