Portugál Nagydíj: Furcsa időmérő után Valtteri Bottas a poleban

Hideg és szeles, de napsütéses időben kezdődött meg a Portugál Nagydíj kvalifikációja, amely előtt a harmadik szabadedzésen lényegében már minden kérdés eldőlt. Egyet kivéve.

A Q1-et korán elkezdte a mezőny, az etap legfőbb érdekessége Lewis Hamilton pályaelhagyás miatt elvett köre, és Sergio Perez kavicságyban tett látogatása volt. Az első kör kiesői között ezúttal meglepetéseket is láthattunk, hiszen a két Haas és Nicolas Latifi mellett Lance Stroll, valamint Daniel Ricciardo sem jutott tovább a második körbe. Így tett viszont George Russell, és dicséret illeti Sebastian Vettelt is.

A Q2-ben a két Alfa Romeo, George Russell, Fernando Alonso és Yuki Tsunoda hullott ki, míg Pierre Gasly és Esteban Ocon tovább vitte a csapatukat az utolsó fázisba. Különösen az utóbbi volt elemében, aki negyedikként zárta ezt a roundot. Muszáj megemlíteni Vettelt is, aki Q3-ba lőtte az Aston Martint, és idén először legyőzte a csapattársát, valamint nagyon hosszú idő után végre újból sikerült neki eljutni egy időmérő edzés harmadik szakaszáig. A szakaszt a Mercedesek zárták az élen, akik a közepes keverékeken egyértelműen jobbnak bizonyultak a Red Bull Racing autóinál.

Ahogy azt megszokhattuk, a Q3 természetesen már teljesen más kávéház volt: az első próbálkozások a Mercedes sikerét hozták, de árulkodó volt Verstappen nyitó gyorsköre, amelyet négykerekes pályaelhagyás miatt elvettek. Ha ez nincs, akkor a holland várhatta volna az élen az utolsó lövést, így viszont neki kellett rohannia az eredmény után, ez pedig a taktikát váltó Mercedes ellen ezúttal nem sikerült.

A pole pozíció Valtteri Bottasé lett, a finn Hamilton és Verstappen elől rajtolhat holnap, de a körülményeket elnézve semmi biztosíték nincs arra, hogy ott is inti majd le őt(őket…) a kockás zászló.

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: Getty Images

Forrás: FansBrands

Ajánlott cikkek