„Nehéz év volt, de eredményes…” – a 2020-as versenyszezon összefoglalója a Sződy fivérektől

A Track Racing versenyzői Sződy Szabolcs és Sződy Zsolt, más néven a Sződy fivérek 2020-ban kerek évszámot tudhattak maguk mögött. 20 éve kezdték el az autóversenyzést, 20 éve nyomják a gázpedált. Ez a számukra jubileumi év azonban nem volt könnyű versenyszezon. Azonban igen eredményes.

 

RaceVloggers: Sziasztok Srácok! Azt hiszem köszönthetlek Benneteket így, régi barátságunk okán is. Rendhagyó módon most november vége helyett januárban beszélgetünk. Kezdjük a tavalyi év elején. Meséljetek a szezonkezdetről.

Sződy Szabolcs: Üdvözlünk mi is! Kezdeném azzal, hogy egy rendhagyó és egyben nehéz évünk volt. Hiszen a bajnokság normál menetében terv szerint április elején indult volna. Ehelyett két hónap csúszással június elején rajtolhattunk a nyitófutamon. A bajnokság tervezett hét futama helyett hatot rendeztek, ami azonban gond nélkül lezajlott, értékelhető teljes bajnoki pontozással. 

Sződy Zsolt: Bizony, nem volt könnyű ez a versenyszezon. Januárban még senki nem gondolta volna, hogy a vírushelyzet át fogja rendezni a világot és a sportot is. Senkinek nem volt egyszerű a helyzete, de a mi szakágunknak nagy szerencséje volt, hiszen első fecskeként indulhatott el a nyitófutama. Így júniusban már versenyezhettünk, amit nagyon vártunk a Többiekkel együtt.

RaceVloggers: Két hónap sok idő. Gondolom nem várakoztatok. Mivel telt ez az időszak?

Sződy Szabolcs: Mivel ezen időszakon belül pont egy bő hónap keményebb korlátozás, más néven karantén időszak volt, mi ezt a további felkészülésre fordítottuk. Belekezdtünk olyan munkálatokba is, amiket eredetileg csak nyárra terveztünk. Mivel tudtuk, hogy július-augusztusban lesz egy nagyobb szünet a bajnokságban. Ezt előrevettük és jó részét megcsináltuk a munkálatoknak, amit nyárra terveztünk. Ilyen szempontból mi jól jöttünk ki ebből. Olvastam, mások is hasonlóan tettek. Volt, aki beköltözött a műhelybe. Viccesen hangzik, de nem volt más megoldás. Persze mi ezt nem tettük.

RaceVloggers: …és elindult a bajnokság. Jól indult az évetek, eredmények tekintetében.

Sződy Zsolt: Elindult. Június elején, pontosabban hatodikán végre a volánnál ülhettünk és Kiskunlacházán egy jó versenyzéssel behúztuk az első és második helyet a kategóriában. Ez jó indítás volt, motiváltak voltunk. Utána két hétre rá azonban egy esős kunmadarasi futam következett, ahol az eredmény szintén nem volt rossz, egy első és harmadik hely. Azonban ott sokat küzdöttünk az égi áldással, és sajnos hiába volt jó a pálya vonalvezetése, nem tudtuk kiautózni, esőben nem lehetett. Utána jött egy nagy szünet, egészen augusztus végéig.

Sződy Szabolcs: Nyár végén megint versenyeztünk. A Kakucs Ringen egy igazán forró napon, 37 fokban. Ennél persze az autóban jóval melegebb volt. Jó versenynek tartjuk, első és második helyen végeztünk. Ismételtünk, és szeptember közepén megint Kakucson mentünk, a módosított versenynaptár miatt. Zsolti egy harmadik hellyel tartotta a bajnoki címének esélyét, azonban a további két futam harmadik helyei, amit Dunaújvárosban és a zárófutamon Visontán szerzett, végül az év végi második helyre volt elég. Jómagam kis különbséggel, de végül felértem a dobogó harmadik helyére az év végi összesítésben.

RaceVloggers: A futamaitok végeredményeit hallva, folyamatos kupaszerzés volt minden versenyeteken. Azért ez igencsak dicséretes, nem beszélve az év végi eredményeitekről.

Sződy Zsolt: Igen, ez tény. A szezonban minden futamon dobogón álltam, Szabi pedig háromszor. Ez összesen 9 kupa 2020-ban. Nem panaszkodhatunk. Voltak igen kis időkülönbségek. Ha egyet említhetek, összesített versenynap végi eredményben másfél másodperc a kategóriában. Szóval, volt küzdelem és egy izgalmas szezon.

Racevloggers: Kedvenc és legkevésbé sikeres futamotok 2020-ban?

Sződy Szabolcs: A legkevésbé tetszett a kunmadarasi futam. Az eső teljesen elmosta az esélyeimet. Hiába a harmadik hely, szerintem nyertem volna ott száraz és normál körülmények között. Én kaptam rajtom előtt a legnagyobb esőt, esélytelen volt gyorsulnom. Örültem, hogy körbeértem a pályán. Ömlött az eső, komolyan. A kedvenc Dunaújváros volt. Jó hangulatban, nehéz és technikás pályán, sok néző előtt a városban versenyeztünk. Meg volt a feelingje. Nagyon tetszett, várjuk vissza.

Sződy Zsolt: Nekem valahogy Visonta nem jött össze. Klassz zárófutam volt, de nem éreztem annyira a pályát. Annak ellenére, hogy harmadik lettem ott. Számomra is a dunaújvárosi futam volt a kedvenc, szintén a Szabi által említett okok miatt.

RaceVloggers: 2018-ban egy, 2019-ben három, 2020-ban kilenc kupát, azaz dobogós helyet szereztetek. Év elején a terv az év végi dobogó volt. Ez most mindkettőtöknek bejött.

Sződy Szabolcs: Eredetileg az volt a cél, hogy elérjük az év végi kategória harmadik helyet. 2019-ben viszonylag közel voltunk hozzá, de nem sikerült. Egyébként nem voltunk csalódottak, hiszen még csak a második évünket teljesítettük az Opellel és a széria 3-as kategóriában. Idén viszont nem csak a harmadik, de egy második hely is sikerült. Ennek nagyon örültünk, bár a kategória bajnoki cím elérése is reálisnak tűnt a szezon első felében. Kellett egy kis szerencse is az évben, és volt pech is. Összességében elégedettek vagyunk.

RaceVloggers: A változás álladó dolog. Hogy látjátok a versenyek és a bajnokság átszervezéseit? A szabályok is változtak idéntől. Mennyiben érintettek ezek Benneteket?

Sződy Zsolt: 2019-ben is kellett módosítani helyszint a Szervezőknek, mert máshol tudták csak  megrendezni, mint az eredeti tervezet volt. Ezt is megoldották, jó versenyeink voltak. 2020-van vártunk új helyszíneket, volt is Dunaújváros meg a régi-új Visonta. Az utóbbin 2012-ben már mentünk előzőleg. Az egyéb változásokat a vírushelyzet írta, de itt sem szenvedtünk hiányt semmiben, mint versenyzők. Profi csapat tervez-szervez, alapvetően minden rendben szokott zajlani a versenynapokon.

Sződy Szabolcs: A pontrendszer némileg változott. Jár a leggyorsabb körért is bónusz pont két éve. De már nem egy, mint 2019-ben hanem két pont. Aki folyamatosan jól megy, azaz nyer, így meglóghat a többitől a tabellán. Régen még a klasszikus 10-8-6 pontos összesítés volt futamonként. Egy ideje a 20-16-12 megy, de arányaiban ugyanaz. Erre jön a bónusz két pont, szóval utána kell számolni futamonként, hogy ki-hol áll. A minuszolás viszont továbbra is megmaradt, egy futam eredményeit tekintve a teljes szezonban. A széria kategóriában viszonylag egyszerűek a szabályok és a követelmények, nem véletlenül vagyunk itt már 20 éve.

RaceVloggers: A díjkiosztó gálát még nem tudja egyik szakág sem megrendezni, várni kell a korlátozások feloldásáig. Viszont lassan mindenki készül az idei évre. Mik a terveitek 2021-ben?

Sződy Zsolt: Várjuk a gálát, de nem tudjuk mikor lehetséges ennek megrendezése. Terveink idénre hasonlóak, mint 2020-ra voltak. Év végi dobogó a kategóriában. Nyilván cél a bajnoki cím, de ha megint második és harmadikak leszünk, az sem baj. Mi mindent megteszünk a jó eredményekért, és majd kiderül mire lesz elég. A jó futamok kihagyhatatlanok, ez fontos minden szezonban. Az, hogy jót is autózzunk, és eredményesek is legyünk.

Sződy Szabolcs: Eredmények tekintetében egy hasonlóan jó évet várunk 2021-ben is. Viszont még gyorsulnunk kell egy picit, ehhez megtesszük a megfelelő fejlesztéseket. Azonban óriási átalakításokat nem tervezünk. Nem azért, mert nem akarunk, hanem mert az autónk alapvetően megfelelő beállításokkal ment és megy, így esetleges finomításokat hajtunk még végre.

RaceVloggers: Manapság támogatók nélkül nem nagyon lehet versenyezni, országos bajnokságban meg pláne nehéz. Kik segítették a szezonotokat 2020-ban?

Sződy Zsolt: Főszponzorunk nem volt, azaz magunk a „20 év” felirattal mentünk, ez díszítette a főbb helyeket, hogy immár 20 éve versenyzünk. Továbbra is köszönjük a BMC-nel a sportlégszűrőket, amelyeket a versenyeinken használtunk. A Kárászy cégnek a lengéscsillapítókat és a szaktanácsadást futómű és stabilitás tekintetében. A Nyomdaker dekorfóliáival díszítettük idén az autó küszöbeit, körbe. A Brisk verseny gyújtógyertyái adták a szikrát Opel motorunknak.

Sződy Szabolcs: Folytatva… a Csergő Kft. gyári Opel alkatrészeivel újítjuk meg Tigránkat. A médiahátterünket az Amdala.hu online hírportál, a Sportmenü.hu sportportál és a Sportseconds angol-magyar sportportál biztosította, hírekkel, beszámolókkal versenyeinkről.

Végül, de nem utolsó sorban a Ti portálotok, a RaceVloggers.hu számolt be rólunk és magazin cikkeitekben is.

RaceVloggers: Mit is mondhatnék?! Sok sikert kívánunk Nektek idén is. Eredményes versenyeket, karcmentes évet és szezon után ismét itt folytatjuk a beszámolótokkal.

Sződy Fivérek: Köszönjük szépen, itt leszünk! Nektek is minden jót kívánunk!

Interjú: RaceVloggers

Fotók: Track Racing

Ajánlott cikkek