Miért Hamilton ?

A 2020-as második bahraini nagydíj óta másról sem hallani, minden Hamilton „beárazásáról” szól. Őszinten szólva, nem tudom honnan szednek ennyi hülyeséget az emberek, hiszen semmi nagy dolog nem történt, inkább csak túl sokat látnak bele. Egyszer már összeszedtem pár pontban, hogy miért tartom baromságnak azokat az elméleteket, miszerint a Mercedes szándékosan hátráltatta volna a versenyzőit Hamilton távollétében. Most megpróbálom röviden levezetni azt is, hogy mi az, ami miatt Hamilton még mindig többet ér, mint Russell.

A sokat elhangzott mondat: „Russell negyed annyiért is hozná ugyanazt, amit Hamilton.” – Ez a mondat már itt elvérzett, hiszen egy hétvégét láttunk, miközben Hamilton egyik legnagyobb erőssége a stabilitás. 

Tapasztalat: Hamilton tapasztalata minden téren sokat ér. A mezőnyben Verstappen és Perez mellett ő tudja legjobban kezelni a gumikat. Valószínűleg az autó fejlesztésében is kiveszi a részét, mivel 13 évet eltöltött már a királykategóriában, tudja miről szól a dolog. A versenyt tökéletesen tudja menedzselni, a csapattal pedig jól együtt tud működni.
Eredmények: Összesen 7, a Mercedessel pedig 6 VB címet nyert. Nála van a legtöbb futamgyőzelem és a legtöbb Pole pozíció is. Ilyen eredményeket sosem kell megmagyarázni.

Ehhez hozzá jöhet a Marketing: A Hamilton brand még mindig nagyon sokat ér a Mercedesnek, bármekkora cégről is legyen szó. Hiába egy fiatal tehetség, ha ott van egy rekorder, akinek a nevével sokkal inkább eladható minden és nem arról van szó, hogy Hamilton már nincs jó formában.

Russell és a híres bahraini verseny: Igen, tudom.. „először vezette a Mercedest, laposra verte Bottast” stb. Azért azt ne felejtsük el, hogy Bottas önmagához képest is alulteljesített, nem csak Bahrainben, de az egész szezonban. Második dolog, hogy az időmérőn Bottas egyébként elverte Russellt, a futamon pedig bárhogyan is nézzük szinte ugyan azt a tempót futották. Harmadik dolog, ennél sokkal könnyebb pályát nem igazán találhattak volna, valószínűleg máshol nagyobb lett volna a különbség az időmérőn is.
Ja igen, és a korábban már említett dolog: Hamilton ott sem volt a mezőnyben, tehát nincs valós összehasonlítási alap.

 

Ajánlott cikkek