MotoGP: Quartararo első győzelmét aratta – Marquezre hosszú kihagyás várhat!

Fabio Quartararo, a fiatal tehetség simán nyerte a szezonnyitó nagydíjat, Vinales és Dovizioso fért még fel a dobogóra. A világbajnoki címvédő Marc Marquez hatalmasat bukott és komoly sérülést szenvedett.
A rajt után a pole-ból induló Fabio Quartararo visszaesett, Maverick Vinales pedig ezt kihasználva egyből az élre ugrott.  Az élen Vinales és Marquez kezdett ellépni, majd Marquez átvette a vezetést és diktálta a tempót. A világbajnoki címvédő, hatalmasat hibázott, de ismét sikerült visszatornáznia magát a motorra, ennek ellenére elhagyta a pályát és a mezőny végére visszacsúszott. Ezután beállt a sorrend, majd Quartararo fokozatosan lépegetett előre. Vinales többször is hibázott a futam alatt ezt kihasználta a fiatal francia és átvette a vezetést. Közben Marquez gázolt át a mezőnyön a 16. helyről egészen a 4. helyig küzdötte vissza magát látványos versenyzéssel. Négy körrel a vége előtt óriási high side bukást mutatott be Marquez, így eldobott magától egy jó eredményt, és valószínűleg a teljes szezonját is – már a közvetítésben is lehetett látni, hogy megsérült a spanyol.  

A sorrend végül nem változott, Quartararo élete első futamgyőzelmét szerezte a MotoGP-ben, így vezeti is a bajnokságot és Marquez sérülése miatt, hatalmas esély nyílt a fiatal francia előtt, hogy akár a világbajnoki címet is megszerezze.

Marquez az orvosok szerint optimális esetben is csak Brnóban, vagy Spielbergben térhet vissza, azonban lehet, hogy sokkal nagyobb a baj.
MotoGP orvosa elmondta, hogy a legnagyobb probléma nem is maga az esés, hanem a kavicságyban jobb karjának nekiütköző motorja okozta. Az már biztos, hogy Marquez felkarcsontja eltört, valamint el is mozdult, de ami nagyobb problémát jelenthet az az, hogy Dr. Xavier Mir szerint le is bénulhatott Marquez orsóidege. Ha valóban így lesz, akkor nem csak a szezonja, de akár az egész karrierje is véget érhet a nyolcszoros világbajnoknak.

Ajánlott cikkek