Micheliszék szimulátorkupája 2 millió forintos adománnyal segít

A túraautó-világbajnok Michelisz Norbert és a Hungaroring szerepvállalásával április 13-án induló Hungaroring E-sport Bajnokság fődíja, hogy valaki teljes szezonra szóló versenyzési lehetőséget kap a M1RA-csapatban 2021-ben, de nem ez az egyetlen jelentős célja a szimulátorkupának. Kétmillió forinttal segítik a koronavírus-járvány miatti rendkívüli helyzetben a digitális oktatás sikerességét.

Öt fordulóból álló, a virtuális Hungaroringen kezdődő és záródó magyar szimulátorkupa indul április 13-án, amelyen Michelisz Norbert az utódját keresi. A bajnokság végén az első öt helyezett közül a legalkalmasabb valódi versenyzési lehetőséget kap, ahogyan az a WTCR bajnokának is megadatott 2005-ben a szimulátoros eredményeinek köszönhetően.

Szórakozási lehetőség és segítségnyújtás
A Hungaroring E-sport Bajnokság azonban több egy tehetségkutatónál, amelyen bárki próbára teheti magát, hiszen az a cél vezérelte a szervezőket, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében egyrészt otthoni szórakozási lehetőséget nyújtsanak, másrészt kézzelfogható segítséget adjanak a rendkívüli helyzetben új kihívásokkal szembenéző oktatási területen.
 
Kétmillió forintos adománnyal járulnak hozzá a bajnokság támogatói a Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakiskolája munkájához a távoktatásban. Az összeget egy átfogó digitális tananyagot tartalmazó szoftver megvásárlására fordítják, amellyel az iskola gépjármű-mechatronikai technikus képzésben résztvevő diákjai több mint 1000, a megértést animációkkal segítő leckéhez férhetnek hozzá.

 
Bemutatkoznak a bajnokság csapatai
Nemcsak az autóversenyzés alapkészségeit lehet elsajátítani otthon az e-sportban, hanem ebbe a szoftverbe is fejlesztettek szimulátort. Ennek segítségével a diákok például élethű motortérben, a valóságban is alkalmazott diagnosztikai módszerekkel gyakorolhatják az alkatrészek vizsgálatát és a meghibásodások megállapítását.
 
Az említett adomány és az egyvalaki számára biztosított teljes szezonra szóló versenyzési lehetőség forrásainak előteremtésében kulcsszerepet töltenek be a Hungaroring E-sport Bajnokság támogatói, melyek saját csapatokkal és autókkal jelennek meg a virtuális versenyeken. Az előselejtezőkön kialakuló 24 fős mezőny tagjait sorsolással osztják be a hat csapat autóihoz. A Team Simple, a Team NÚSZ, a Team #mentsdegyszerűen, a Team OMV Maxxmotion, a Team PCTrade Systems és a Team Hungaroring is négy autóval vesz részt a bajnokságban.

 


 
Michelisz Norbert, a WTCR bajnoka:
„Sokat köszönhetek a szerelőknek, akik az autóimat felkészítve vigyáztak rám az évek során, és versenyzőként kiemelten fontos nekem, hogy profin értsék a dolgukat. Éppen ezért a M1RA gyakornoki programjában már eddig is segítettük a tanulók fejlődését, de a járvány miatt szükségszerűen bevezetett távoktatás pont az olyan gyakorlatorientált területeken okoz extra kihívásokat, mint az autószerelők képzése. Hiszem, hogy az egész magyar autósport és járműipar érdeke, hogy a szakgimnáziumokban tanuló diákok oktatásába fektessünk, és örülök, hogy a bajnokság támogatóinak segítségével ebben a nehéz helyzetben szó szerint házhoz tudjuk vinni az ipari követelményeknek megfelelő tudásanyagot.”
 
Gubán Gyula, a KSZC Gáspár András Szakgimnázium és Szakiskola igazgatója:
„Szakmai tantárgyakat oktató tanáraink tapasztalatát tolmácsolom, amikor azt mondom, hogy nagy segítség a digitális oktatási licence beszerzése. Tudásmélyítő animációs bemutatókkal ismertethetjük meg általa az autók működését és a szerszámok helyes használatát a diákokkal. Most, hogy a műhelygyakorlatok megtartására nincsen lehetőség, ez a legjobb módszer a gyakorlati ismeretek átadására, hiszen a szimulációkkal a különböző mérések is elsajátíthatók otthon. A szoftver minden platformon működik, okostelefonon, tableten és számítógépen egyaránt. Biztos vagyok benne, hogy a diákok is élvezik majd a 21. századi, látványos útmutatókat.”
 
Hogyan lehet részt venni a bajnokságban?
A Hungaroring E-sport Bajnokságban való részvétel minden magyar számára teljesen ingyenesen elérhető. A regisztráció menetéről részletes leírás olvasható az alábbi linken:
https://m1ra.hu/hu/hirek/igy-vehetsz-reszt-a-hungaroring-e-sport-bajnoksagban/ 
 
A bajnokság lebonyolításáról röviden:

  • Az első hungaroringi fordulót megelőző előselejtezőről a 24 leggyorsabb idővel rendelkező induló jut be a versenyre.
  • Az első forduló után a bajnokság aktuális első 15 helyezettje automatikus indulási jogot szerez a soron következő fordulóra.
  • Innentől a még kiadó 9 helyre továbbra is a fordulókat megelőző előselejtezőkön lehet bejutni.
  • Minden forduló egy szabadedzést követő időmérőből, majd két futamból áll. Az első futam normál rajtsorrend alapján indul, a másodikon az időmérő első tíz helyezettjének sorrendje megfordul.
  • Az időmérőn az első tíz helyezett 10–1 pontot szerez.
  • Mindkét futamon az első 15 helyezett szerez pontot, az első harmincat, a tizenötödik egyet.

Versenynaptár:
1. forduló:
 Hungaroring, április 30., Előselejtező: Április 13–26.

2. forduló: Monza, május 14., Előselejtező: Május 1–10.
3. forduló: Nürburgring, május 28., Előselejtező: Május 15–24.
4. forduló: Szepang, június 11., Előselejtező: Május 29.–Június 7.
5. forduló: Hungaroring, június 25., Előselejtező: Június 12–21.

Élő közvetítés:
Az időmérőkről és a futamokról magyar nyelvű kommentárral élő közvetítések várhatóak a M1RA hivatalos Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

Ajánlott cikkek