Magyar Nagydíj – Lewis Hamiltoné a pole pozíció

Hűvösebb időben, csupán „csak” 56 fokos aszfalthővel kezdődött meg a Magyar Nagydíj kvalifikációja, amelyen a hétvége eddigi alakulását figyelve a Mercedes tűnt a legesélyesebbnek.

A Q1 első köreiben még csupán tapogatózást láthattunk, de Max Verstappen gyorsan futott egy referenciakört, és az élen találta magát. Mögötte loholtak a fekete nyilak, leginkább Lewis Hamilton ütötte durván a vasat, míg a harmadik szabadedzésen balesetező Mick Shumacher nem tudott kigurulni a boxból, így nem is vett részt az időmérőn. Az ő neve mellé bekerült még George Russell, Yuki Tsunoda, Nicolas Latifi és Nikita Mazapin neve is a kalapba, mint kieső.

A Q2-ben folytatódott a megszokott forgatókönyv, a közepes keverékeket felpakoló nagyok közül Hamilton futotta a legjobb időt, mögötte Verstappen hátránya már a nem elhanyagolható szintet ütötte meg. Az első körök után Sebastian Vettel és Fernando Alonso is bejelentkezett a Q3-as szereplésért, majd kisvártatva Charles Leclerc futott szenzációs kört. A Scuderia Ferrari másik autójának már nem volt ekkora szerencséje, Carlos Sainz a célegyenes ráfordítóban úszott meg, és állt bele a gumifalba. Piros zászló következett, majd az újraindítás után Verstappen lágyakon elsőként zárt, mögötte Lando Norris, Pierre Gasly, Sergio Perez következett, és a két nagy öreg is továbbment. Nem úgy az Alfa Romeo, Lance Stroll, és Daniel Ricciardo, akik búcsúzni kényszerültek.

A Q3 ezek után teljességgel megjósolhatatlan volt, hogy Max Verstappen, avagy Lewis Hamilton lehet-e a befutó, esetleg kettőjük közé beférkőzik még valaki váratlanul. Az első lövések után Hamilton ugrott az élre, mögötte csaknem fél másodperc lemaradásban, közel sem tökéletes körrel Verstappen következett. A második próbálkozások előtti kivezető körön aztán olyat láttunk, ami megint nehezen értelmezhető: Lewis Hamilton minden igyekezetével azon dolgozott, hogy feltartsa a Red Bullokat. Ez olyan jól sikerült neki, hogy Perez ki is késte az idejét, és nem tudott javítani. Így Max Verstappen sorsa is eldőlt, a holland nem tudta a maga ritmusában megkezdeni a mindent eldöntő körét. Hamilton a poleban, mögötte Bottas, Verstappen pedig a harmadik helyről várhatja a Magyar Nagydíjat.

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: XPB Images

Forrás: FansBrands


Ajánlott cikkek