Kell még ez az utolsó ?

Lassan itt a szezon vége, talán már el is érkezett, és ahogy közeledik a november, a legtöbb motoroson azt látom, hogy amint kisüt a nap pár órára, gyorsan be akarja pótolni az összes napot, amit nyáron nem tudott motorozással tölteni.

Lehet fura, hogy pont mi írunk erről, és nem is azt mondjuk, hogy ne üljetek már idén motorra, de legyetek tisztában azzal, hogy milyen hónap van! Hiába süt ki néhány órára a nap, az aszfalt már hideg, és az is marad, hullanak a levelek, vizesek és nyálkásak az utak, de az utolsó aratások utáni rengeteg piszok sem javítja a helyzetet.

Ez főleg a száguldozásra vonatkozik (amit persze hogy mi is imádunk), de most már eljött az az időszak, hogy még jobban át kell gondolni a dolgot. Száguldozni jó, ez tény. Aki motorra ül, az általában szereti a sebességet és szereti feszegetni a határokat, de biztosan megéri október végén kockáztatni azt, hogy a kukába tedd a gépet, és sajátmagad?

Belegondoltatok már abba, hogy ez nem csak rajtatok múlik ? Tegyük fel, hogy kikanyarodik egy autós, aki épp nem veszi észre, hogy 2 kilóval repesztesz az őszi szürkületben. 

Beleszámolod azt, hogy ezekben az októberi napokban az abroncsok hőmérséklete jócskán elmarad a nyáron mért adatoktól, és azok messze nem működnek már annyira?

Tudod mennyivel lesz nagyobb a féktáv ?

Tudod mekkora intezintással húzhatod a féket ilyen körülmények között ?

Szerintem a legtöbben pont lesz.rják ezeket. Persze, most még csak egy sima délutáni motorozásról volt szó, de az esőt, vagy az éjszakai motorozást már nem is említem meg inkább. Legyetek tisztában azzal, hogy jövőre is lesz nyár, ismét lehet majd húzni a gázt, de eljött az az időszak, hogy tudni kell NEM-et mondani.
Mindenkit csábít a „csak még egy gurulás” vagy „csak amíg süt a nap”, de ha tudod magadról, hogy úgysem állod meg, hogy ne húzd neki, akkor miért akarod kockáztatni, hogy az egész tél azzal teljen, hogy majd keresd az alkatrészeket és egy csomót költs, azért mert MOST nem gondolkodtál ?

Nem azt mondjuk, hogy ne tempózzatok, (sőt, ez a legjobb része a motorozásnak) de ezt tegyétek a megfelelő helyen és főleg a megfelelő időben, a SAJÁT és MÁSOK testi épségének veszélyeztetése nélkül!

 

Ajánlott cikkek