„Ismét dobogón zártunk…” – versenyszezon összefoglaló a Sződy fivérekkel

Sződy Szabolcs és Sződy Zsolt huszonegyedik versenyszezonját teljesítette idén az autószlalom szakágban. Ezzel a 2021-es bajnokságban három dobogós helyet és év végén egy kategória harmadik helyet szereztek. Az alábbiakban olvashatják az éves összefoglalót, interjú formájában.

RaceVloggers: – Sziasztok fivérek! A tavalyi év után most is a dobogón végeztetek. Kiélezett küzdelemben értétek el az eredményt… de ne szaladjunk ennyire előre. Meséljetek a versenyszezon előtti készületektől, majd a versenyekről.

Sződy Szabolcs: – Kezdjük a kezdetekkel. A 2020-as nehéz év után, most egy kiszámíthatóbb, tervezhetőbb versenyszezonunk volt. Tavaly év végén egy sikeres megbeszélés után ismét lett főszponzorunk. Így stabil hátérrel vághattunk neki az idei évnek köszönhetően a Cleano Kft.-nek. Szervizháttérként pedig a gödöllői Opel Gaál autókereskedés műhelye készítette fel az Opel Tigránkat erre az évre. Miután bemutattunk autónk új dekorációját, rá egy hétre el is kezdődött a bajnokság.

Sződy Zsolt: – Így április 11-én már a nyitófutamon álltunk rajthoz. Népes mezőnnyel – benne egy-két új autóval – mi egy jó versenyt teljesítettünk. Dobogóra ugyan nem álltunk, de értékes pontokkal indítottunk. A második versenyt a Kakucs Ringen, épített pályán rendezték májusban. Kissé szeles, de megszokott helyszínen szintén értékes pontgyűjtéssel folytattuk.

Sződy Szabolcs: – Aztán a versenynaptárban egy másik (hegyi) futammal ütközött volna a szlalom OB időpontja, így júniusban nem, de július elején megrendezték a dunaújvárosi futamunkat. Ahogy 2020-ban, most is nagyon vártuk ezt a versenyt, az utcai pályát és a népes nézősereget. Minden tetszett, de ez már nyári melegben zajlott. Kettős dobogóval, második és harmadik hellyel zártunk ott, jó sok ponttal együtt.

Sződy Zsolt: – A szezon leglassabb pályája volt a negyedik futamunk a budapesti Hungexpo-n augusztusban. A felújított helyszínen örömmel jártuk be reggel a pályát, és a szűk, tekergős vonalvezetésen szinte egyik kategóriában sem a papírforma jött be eredményként. Ez jót tesz a sportnak és a kisebb, fordulékonyabb és kevésbé erős autók is érvényesülhettek. 

Sződy Szabolcs: – A két lassú, városi pálya után visszatértünk szeptember közepén Kiskunlacházára, ahol egy régi-új pályán, először száraz, majd a nap végén egy zápor után vizes pályán mentünk. Zsoltinak itt is jutott dobogó, egy harmadik hely.

Sződy Zsolt: – A bizonytalannak tűnő, végül megrendezett Hungaroring-i futamra négy évet kellett várnunk, de végre mehettünk a magyar Forma 1-es pályán, először az Opel Tigrával az októberi versenyen. Majd a záró futamunk következett október utolsó napján, ahol egyetlen másodpercel megelőzve egy kategória ellenfelet, kiélezett küzdelemben elértem a kategória év végi harmadik helyét. Szabinak ebben az évben az ötödik helyet sikerült elérnie.


RaceVloggers: – Gratulálok! Ezzel összefoglaltátok az évet versenyről-versenyre. De melyik pálya vagy verseny volt a kedvenc és a kevésbé kellemes versenynap?

Sződy Zsolt: – Mondhatni mindegyik versenyen jól éreztem magam és viszonylag jól teljesítettem. Két verseny nem volt annyira kedvenc, hogy úgy mondjam: a Hungexpo-n és a Hungaroringen. Nem volt semmi baj, csak nem ment annyira ez a két verseny, ezért említem meg. Ami viszont ismét egy kerek versenynap volt, az a dunaújvárosi futam. Így ez mondható az idei kedvencemnek.

Sződy Szabolcs: – Hasonlóan érzek én is. Nekem is talán a Hungaroring, de ha jobban átgondolom, inkább a második futam, a Kakucs Ring versenynapja nem volt különösebben kiemelkedő. Ellenben a két lassú pályával, a dunaújvárosi és a Hungexpo-s, más néven Parkoló Parádé kupával. Jó szezon volt, de nekem sajnos a bajnokság közepén elfogyott a lendületem. Ennek ellenére jó versenyek voltak, nem mindig az eredmény számít.


RaceVloggers: – Hogy szerepelt a Tigra ebben az évben?

Sződy Szabolcs: – Autónk kiválóan működött, nem volt semmilyen műszaki problémánk. Gumijainkat is jól beosztottuk a szezonban a hét versenyre.

RaceVloggers: – A bajnoki versenyeken kívül részt vettetek-e még máshol is?

Sződy Zsolt: – Két rendezvényen részt vettünk, örömmel tettünk eleget a felkéréseknek: egy jótékonysági autóztatáson és egy filmforgatáson a nyáron. Utóbbi egyben egy versenynap is volt, természetesen bajnokságon kívüli futam.

RaceVloggers: – 2022-ben mit terveztek, hogyan készültök a jövő évi versenyszezonra?

Sződy Zsolt: -A többi nevezőt előre ugye nem tudni, ez majd az első versenyen derül ki, hogy ki milyen autót készített a télen, milyenek lesznek az erőviszonyok a bajnokságban, illetve a kategóriában. Az autó, a csapat, és a kategória is marad, lényegében nem tervezünk nagyobb változtatásokat. Új guminkról még nem tudunk nyilatkozni, nem tudjuk milyennel megyünk majd. 

Sződy Szabolcs: – Partnereink, támogatóink jövőre is mellettünk állnak, és bízom benne, hogy lesznek még újak is. Készülünk fokozatosan és terveink szerint március közepére összeáll minden. Előtte azonban a 2020-as és 2021-es év végi kategória kupáinkat vesszünk át a januárban rendezendő díjkiosztó gálán. Így 125 darab kupa birtokosai leszünk majd.

RaceVloggers: – Köszönjük a beszámolótokat. Mielőtt a jövő év nyitófutamáról beszámolnánk a januári díjkiosztó gálán találkozunk legközelebb, írott formában itt hírportálunkon.

Sződy fivérek: – Köszönjük a beszámolókat és az egész éves média támogatásotokat!

RaceVloggers.hu

Fotók: Track Racing

 

Ajánlott cikkek