F2: Amit a boxutcában elvesztett, azt később az igazság által visszanyert a japán újonc!

Dráma után dráma! Kemény… néha már túl kemény küzdelmek, csapaton belüli ütközet, érthetetlen bírói döntés. Ezek jellemezték a szombati főfutamot.

A futam előtt megemlékezést tartott a mezőny. Arra az Anthoine Hubertre emlékeztek meg, aki pont az egy évvel ezelőtti belga F2-es versenyhétvége során szenvedett végzetes balesetet. A helyszínen tartózkodott a baleset másik résztvevője, a túlélő, Juan Manuel Correa, arról téve tanúbizonyságot, hogy jövőre szeretne visszatérni az F2-be.

A pole pozícióból rajtoló Yuki Tsunoda meg tudta őrizni vezető pozícióját, mögötte viszont öldöklő küzdelem volt, melynek során honfitársa, Nobuharu Matsushita jött fel a második helyre. A veteránnak számító japán végül vesztett néhány pozíciót a gumikímélésnek hála, végül pont a csapattársával akadt össze. A két MP-s autó fej-fej mellett haladt a Blanchimont-ban, aztán megtörtént a baj. A két autó 250 km/óra feletti sebességnél összeért, melynek következtében Matsushita a gumifalban végezte, de Drugovich versenyének is érdemben vége volt, hiszen korai boxkiállást kellett ejtenie, hogy megkaphassa új első szárnyát. Idővel jöttek a kötelező kerékcserék, melynek során a csapatok feltűnően sokat hibáztak, köztük a Carlin, aminek köszönhetően Tsunoda elvesztette a vezetést. A verseny utolsó szakaszában hiába vezetett Mazepin, Tsunoda keményen támadta. Keményen, de szabályosan, ezzel szemben nem éppen fair módon védekeztek vele szemben, és pont ez volt a szerencséje! Mazepin szabálytalan védekezésért kapott egy 5 másodperces büntetést, így helyet cseréltek, és győzött az igazság!

Ki kell térni a verseny alatt, illetve az utána kiosztott büntetésekre. A már említett Nikita Mazepin az időbüntetése mellé kapott még egy 5 rajthelyes büntetést is, mivel a verseny után sportemberhez nem illő magatartást tanúsított. 3 rajthelyes büntetést kapott Matsushita, mivel a versenybírák őt találták felelősnek a csapattársával való ütközés során. 5 másodperces büntetést kapott Armstrong, mert az utolsó kör utolsó kanyarjában szabálytalanul, a pályán kívül előzte meg Jack Aitkent.

Talán a legmeglepőbb büntetést mégis Artem Markelov kapta. A tapasztalt orosz az első kör során elhagyta a pályát, hogy ezzel egy balesetet előzzön meg. Hiába nem szerzett előnyt a pálya elhagyásával, a bírák mégis boxutca áthajtásos büntetéssel ”jutalmazták”, pont akkor, amikor Markelovnak a tempója, a megfelelő technikája és az esélye is meg lett volna a pontszerzéshez. Az orosz pilóta frusztrációjáról tett tanúbizonyságot, és mellé kell álljunk, teljesen jogosan. Más pilóták súlyosabb vétségekért pont hogy nem kaptak büntetést, elég szintén Markelovra gondolni, akit a Hungaroringen mindenféle következmény nélkül a gumifalba löktek. 

A sprintfutamot az M4 Sport 13:35-ös kezdéssel FELVÉTELRŐL közvetíti, de aki élőben követné az amúgy 11:10-kor kezdődő versenyt, az IDE KATTINTVA érheti el az ingyenes Live Timing-ot.

 

 

Forrás: Formula 2

Ajánlott cikkek