F1 : Ausztrália halasztva, inkább tesztelnek a csapatok

A Formula-1 vezetése az FIA-val és a mezőnnyel közösen arra döntésre jutott, hogy az Ausztrál Nagydíjat elhalasztja, a szezon pedig március 28-án, Bahreinben startol majd el. Ezenkívül arról is megállapodás született, hogy az eredetileg március elején Barcelónában tartott teszteket is csúsztatják, egészen pontosan március 12-re.

Külön érdekesség, hogy ezzel a szezonnyitó helyszínén gurulnak majd pályára először érdemi munkát végezni a csapatok, de filmes napokat, és így új autókat már ezt megelőzően is láthatunk majd.

A költségcsökkentés miatt egyébként is lerövidülő tesztidőszak az eredeti formájában sem jelentette volna a legoptimálisabb felkészülést az istállóknak, de a Bahreinbe telepített teszttel némi könnyebbséget azért sikerült kiharcolni. Mind logisztikai, mind versenyzői szempontból egyszerűbb a nyitófutam helyszínén, a rajtot megelőzően két héttel tesztelni, ráadásul a hideg, és a rapszódikus időjárás miatt sem kell aggódni.

Sokan szerették volna, ha a háromnapos testidőszak az Ausztrál Nagydíj idősávjában zajlott volna, ehhez azonban szabályt kellett volna változtatni (amire meg is lett volna a hajlandóság), hiszen előszezonban tesztelni csak az első verseny előtti tíz napon kívül eső időszakban lehet. A legtöbben – köztük az F1 vezetése is – az előbbi Ausztrál sávos megoldás mellett voksolt, mert így a csapatoknak több ideje maradt volna felkészülni az első versenyre, a McLaren azonban megvétózta ezt. A wokingiek az új motorszállító (Mercedes) partnerükkel induló együttműködésükre hivatkozva akartak időt nyerni, és jóval előbb pályára gurulni. Végül is, ez is érthető…

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: Formula-1

Forrás: FansBrands

Ajánlott cikkek