F1: 71. Olasz Nagydíj – Pokoli futamon őrült Gasly győzelem!

Unalmas vonatozást vártunk, őrületet kaptunk helyette. Hamilton büntetés, safety car, piros zászló, két rajt, és izgalom minden mennyiségben!

A futam előtt, ha a várható győztes kiléte nem is, a mögötte elcsíphető dobogós helyezések viszont annál több beszédtémát szolgáltattak.

A McLaren-ek erős időmérős szereplése biztató jel volt, viszont korántsem volt ez garancia arra, hogy a rajtsorrend néhány kanyar múlva is megmarad. Remek startot fogott Lewis Hamilton a Mercedes volánja mögött, és Carlos Sainz is jól jött el. A legmeglepőbb Lando Norris őrületes „kiugrása” volt: míg a brit rögtön fellépett a harmadik helyre, addig Valtteri Bottas jócskán hátrazuhant az elrontott rajtja miatt.

Hátrébb Sergio Perez és Max Verstappen küzdött, utóbbi agresszíven hajtotta Bottast, nyilvánvaló szándéka volt átlépni őt a versenyen, hogy az összetett előnyét megtartsa. Már éppen kezdett volna beállni a verseny, mikor Sebastian Vettel fékhiba miatt leszántotta az egyes kanyar bukóterét, majd visszacsorgott a boxba – véget ért a német versenye.

Kisvártatva Kevin Magnussen is kiállni kényszerült, ez pedig döntő befolyással bírt a verseny alakulásában. A dán a boxutca bejárat külső oldalán megállt egy motorikus hiba miatt – a mezőny pedig rögtön rohant kerekeket cserélni. Azaz csak rohant volna, mert a boxutca zárva volt: ebbe a hibába Antonio Giovinazzi és Lewis Hamilton is beleesett, 10 másodperces büntetés lett a jutalma. Gasly még épp befért előttük, és friss közepesekre váltott… Az már csak hab volt a tortán, hogy az épp zajló safety car fázis alatt Charles Leclerc balesetet szenvedett a Parabolicában, és megszakították a versenyt. Így ért véget a Scuderia Ferrari hazai versenye.

Újabb állórajt következett, amit ugyan Hamilton kezdhetett meg az élről, de annak tudatában, hogy három körön belül le kell töltenie a kiszabott büntetést. Ez volt az a pillanat, amikor már szinte biztosan ki lehetett jelenteni, hogy ezen a délutánon nem Mercedes, hanem meglepetés győzelem születik majd. A hátralévő időben már csak egyetlen kérdés maradt megválaszolatlanul: ki lesz a nyerő?

Pierre Gasly az Alpha Taurival, vagy Carlos Sainz a McLerennel? Nos, alighanem a Honda motor miatt, de Sainz nem tudott annyit lefaragni a hátrányából, hogy valóban veszélyes legyen Gaslyra, így a francia élete első nagydíj győzelmét aratta. Mögöttük Stroll ért be harmadiknak. Elképesztő volt…

Fotó: XPB Images

Ajánlott cikkek