F1: 2020 LEGNAGYOBB nyertesei – Így láttuk mi!

Az elmúlt időkben rendre ötös listákban jártuk körül, és értékeltük a mögöttünk hagyott évet. Most azt az öt pilótát vettük sorra, akik a csonka szezon ellenére is – ilyen-olyan okból kifolyólag – a legtöbbet hozták ki a lehetőségeikből.

1.Lewis Hamilton

2020-ban is folytatódott a hegemónia: Hamilton rekordot rekordra halmozott, megnyerte a hetedik világbajnoki címét, és jelenleg nagyon úgy fest, hogy teljesen át fogja írni a Forma-1 mindannyiunk által ismert történelmét. A pilóta minden vonatkozó díjat besöpört, Extrem-E csapatot alapított, (sajnos…) politikai színtéren tetszelgett, közben a véleményvezér szerepében is tényezővé vált. És nem csupán az Instagramon. Az F1 górék gyakorlatilag Hamilton egyetlen szavára meredek és rengeteget vitatott változtatásokat eszközöltek a sportágban. Tehát, a brit idén mindent vitt, ami csak mozdítható volt…

2.Sergio Perez

Checo évek óta megbízhatóan és kimagaslóan teljesít, idén pedig egy olyan technikát kapott maga alá, amivel mindezt eredményekre is tudta váltani. A mexikói nem is tétlenkedett, életének legjobb szezonjával rukkolt elő! Év végi negyedik hely a bajnokságban, egy ronggyá vert csapattárs a boksz túloldalán, futamgyőzelem Abu Dhabi-ban… Valószínűleg ez utóbbi hozta el számára az igazi sikert, a Red Bull Racing leigazolta őt Max Verstappen mellé, így végre teljesül a sokat dédelgetett vágya. Perez 2021-től világbajnokságra, de minimum közvetlen élmezőnyre alkalmas autóba ül, és jövőre is üde színfolt lehet!

3.George Russell

A Williams fiatalja idén akkorát robbantott, hogy ezzel minden listánkra felkerült – most éppen a Mercedesnél bemutatott elképesztő beugrásának pozitívumaival. Ismeretlen autó, ismeretlen csapat? Koránt sem ideális üléspozíció, egy számmal kisebb cipő? Élmezőnybeli tapasztalatok hiánya? Még ezek sem zavarták meg abban Russellt, hogy első próbálkozására aprófára hasogassa azt a Valtteri Bottast, aki már négy esztendeje hajtja az istálló autóit. Ez olyan elképesztő hidegvérről és tehetségről árulkodik, amivel még nagyon-nagyon messzire fog jutni a fiatal versenyző!

4.Romain Grosjean

Talán nem titok, hogy a Formula-1-től búcsúzó francia nem az eredményei miatt került fel erre a listára. A jó öreg Romain olyan balesetet élt túl a Bahreinben, ami néhány évvel ezelőtt még biztosan az életét követelte volna. Ehhez azonban nem csupán a Halóra, hanem Grosjean hihetetlen lélekjelenlétére is szükség volt. Felemelő érzés volt látni, ahogy a francia valóságos szuperhős módjára győzi le lángtenger pokolját, és diadalmasan felülkerekedik! Visszatekintve alighanem ez lesz 2020 legtöbbet emlegetett pillanata, de van más vetülete is a dolognak: Romain Grosjean és az általa elszenvedett becsapódás valószínűleg újabb lendületet ad az FIA már eddig is magas biztonsági protokolljának.

5.Valtteri Bottas

Talán furcsálljátok ezt a nevet, de nem véletlenül szerepel itt: Ha valaki ennyire kiábrándítóan gyenge szerepléssel is képes megmaradni az F1 legerősebb istállójánál, az minden (kétes…) elismerést megérdemel. És ha már sportteljesítmény: örök vízhordónak beállni, annak minden nyűgét viselni a szakma, a média, és a szurkolók irányában, valamint egy világbajnok konstrukcióban esélytelenként autózgatni, egy alkalmi csapattárs ellen is rögtön veszíteni – erre bizony csak kevesen lennének képesek!

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: XPB Images

Forrás: FansBrands

Ajánlott cikkek