Dakar 2020 – Szakértőnk esélylatolgatása

A hetedik napon nem csupán az úr pihent meg, a Dakar Rally mezőnye is így tett. Rá is fért ez már mind a technikákra, mind a riderekre. Eddig nagyon érdekesen alakul ez az új földrészen történő kiruccanás: Szaud-Arábia eddig tökéletes helyszínnek bizonyul egy Dakar lebonyolításához, változatos terepviszonyokkal rendelkezik, és kihívásból is akad bőven. Horváth Lajos „Laller” Dakar motoros boncolgatta az eddig látottakat.

„Ahogy az elmúlt 18 év során mindig, ezen a Dakaron is az a legfontosabb kérdés, hogy vajon képes lesz-e valaki megtörni a KTM egyeduralkodását. A Honda és a Yamaha, valamint a Hero és a Serco gyár is igen erős versenyző gárdát vonultatott fel idén, de a KTM sem szerénykedik, ráadásul hátvédként ott van nekik a Gas Gas és a Husqvarna is, amik szintén KTM tulajdonú csapatok.

A világ jelenleg a címvédő Toby Pricera és az amerikai Ricky Brabecra figyel, akik nem is okoznak csalódást. Ők ketten a kezdettől fogva késhegyre menő harcot vívnak, de közben komoly veszteségeket is láthattunk már mindkét oldalon.

Laller beszélget Marc Comával 2017-ben, a Dakar Rally rajtceremóniáján

 

Először a Yamahások egyik legjobbját, Adrien Van Beverent veszítette el a kihívók csapata, majd a Hero nagy reménysége, Paulo Concalves pontozta ki magát a győzelemért vívott csatából. Kevin Benavides hátránya is akkora már, hogy véleményem szerint nem fog tudni beleszólni a végelszámolásba. Ráadásul a bajnokcsapat is komoly vérveszteséget szenvedett el Sam Sunderland és Johnny Aubert kiválásával.

Közben széthúzódni látszik a mezőny, az első és a második között már több mint 20 perc különbség, az első és a hetedik pedig egy órán belül van. Ugyan messze még a vége, de talán halkan már kijelenthető, hogy érik a csoda, és talán 2020-ban megtörhet a KTM „örökös” veretlensége.

Ha a folytatásban is ilyen parázs csaták következnek, akkor nagyon izgalmas végjátékot láthatunk. A határon túli magyarok is szépen teljesítenek a Male motor kiírásban: Gyenes Emánuel „Mani” vezeti ezt a kategóriát, míg Saghmeister Gábor gyönyörűen hozza le a napokat. Mi mást is mondhatnék legvégül: Hajrá srácok, veletek vagyunk…!” –  zárt sportszerűen Laller.

Ajánlott cikkek