Bajnokavatással térhet vissza az Istanbul Park

Hétvégén az Istanbul Parkban folytatódik a száguldó cirkusz 2020-as szezonja. Törökország kilenc év után tért vissza a versenynaptárba és könnyen előfordulhat, hogy Lewis Hamilton most itt szerzi meg a 7! Vilgábajnoki címét, amivel beállítaná Michael Schumacher rekordját.

Legendás helyszín után ismét egy klasszikus versenypálya jön. Bár utoljára 2011-ben rendeztek versenyt Törökországban, a legtöbb autósport rajongónak máig élénken él az emlékezetében ez a pálya. Nagyon technikás, ritmusos pálya, ahol a tempós kanyarokban jelentkező oldalterhelés és a lejtős, trükkös féktávok állítanak komoly kihívásokat a pilóták elé. Az utolsó futamot 2011-ben Sebastian Vettel nyerte itt a Red Bull racing versenyzőjeként, aki abban az évben a világbajnoki címet is megszerezte. Sok izgalmas csatát láthattunk már ezen a pályán, elég csak a 2010-es versenyre gondolni, ahol a két Red Bull (Vettel – Webber) ütötte ki egymást, majd utána Hamilton és Button csatáztak nagyot a győzelemért. Hogy idén látunk-e nagy csatákat, azt nehéz megjósolni, ami viszont szinte biztos, hogy Lewis Hamilton meg fogja szerezni a világbajnoki címet.

 

2006-ban a GP2-ben élete egyik legnagyobb felzárkózását mutatta be Lewis Hamilton az Istanbul Parkban, aki akkor még csak McLaren Junior pilótaként álmodozott arról, hogy majd a királykategóriában szerez vilábjnoki címeket. Most 6 Formula 1-es világbajnoki címmel a zsebében, 85 pontos előnnyel várja a 2020-as török futamot, ahol a legendás Michael Schumacher rekordját állítaná be. Matematikai esélye már csak csapattársának, Valtteri Bottasnak van, de ha Hamilton nyer, akkor a cím sorsa eldőlt. Technikai sportról van szó, tehát bármi előfordulhat, de Bottast már a 25 pontos győzelem sem mentené meg, ha Hamilton bejön mögötte másodiknak. Az idei szezont és a Mercedes hatalmas fölényét látva túl nagy meglepetés nem lenne, ha egy tiszta verseny után ismét bajnokavatást látnánk, hiszen a Mercedes a kontruktőri világbajnoki címet már Imolában bezsebelte az előző versenyhétvégén.

 

Ajánlott cikkek