A magyar autósport következő esélyét Gender Tamásnak hívják

Változik a világ és változnak az emberek. Nincs ez másképpen a magyar autósportban sem, ahol most még a túraautózás számít vezető szakágnak, de a kocka könnyedén fordulhat. Sőt, akár fejre is állhat! Tóth Krisztián Márk írása.

Sietve szögezném le, hogy minden tiszteletem a túraautósoké – azon belül is a sikeres hazai pilótáké, ám számomra mindig a formulaautózás jelentette az autóversenyzést. Hogy miért? Például, mert ez a műfaj adja nekünk a világ legerősebb sorozatát, a Forma-1-et. Mert az igazi versenyautó hátul hajt, nyitott, emellett könnyű, szélvészgyors, és bivalyerős… És azért is, mert ebben a műfajban a legkisebb hiba azonnal súlyosan büntet.

A pályaversenyzés a precizitásról, a finom mozdulatokról, a mérnöki gondolkodás és a mentális érettség egyvelegéről szól. Ez hatványozottan igaz a nyitott karosszériás autókra, amelyek olyasfajta kihívást támasztanak, amire már nagyon korán és tudatosan el kell kezdeni a felkészülést. A világ formaautózásában tendencia, hogy a feeder szériákban edződő versenyzők évről évre egyre fiatalabb korban érkeznek meg az előképzést jelentő gokartos sorozatokból.

Magyarországon immáron hosszú évek óta Gender Tamás és a Gender Racing Team „felel” az utánpótlás kineveléséért – teszi ezt komoly sikerekkel. A csapat versenyzőiről eddig is számos helyen olvashattatok, most a legfiatalabbról szeretnék néhány szót ejteni. Ő ifjabb Gender Tamás, aki csapatvezető édesapja fanatikus támogatásával, megszállottan készül a cseppet sem könnyű élsportolói létre. Tomika totyogós kora óta versenypályák mellett éli az életét, az autósport szeretetét tulajdonképpen az anyatejjel együtt szívta be magába. Még csak tíz esztendős, de már két gokartszezon, valamint több nívós külföldi megmérettetés van a háta mögött, és tipikus esete a fentebb már említett példának.

A profizmus, valamint a tudatosság minden méteren tetten érhető a kissrác karrierében: 2019-ben kezdte meg a versenyszerű gokartozást, a tavaly megszületett első dobogó és győzelem után idén újból emelkedik a tét. Minden eddiginél sűrűbb év vár Gender Tamásra: erősebb gokarttal, komolyabb ligában, és egy világbajnok mentorálásával indul neki 2021-nek. Felice Tiene driver coach már az uborkaszezon során is alaposan megdolgoztatja őt, segítségével olyan magas minőségű szakmai munkában vesz részt, olyan alapokat fektetnek le az ifjoncnál, ami szinte példátlan a hazai versenyzők között.

Tiene, a Team Driver Racing Kart olasz vb-győztes szakembere nem csupán technikailag, fizikailag, de mentálisan is a csúcsra járatja a magyar autósport új reménységét. Hazai szemmel felfoghatatlan az a morál, ami az olaszországi neveldét jellemzi: a gyerekek már nagyon korán szembesülnek a kőkemény szemlélettel, a nemzetközi szinten szereplők utazó életmódjával, és olyan dolgokat sajátítanak el, amivel a korábbi versenyző generációk talán felnőtt korukban sem fognak találkozni.

A konzekvens munkavégzés fontos dolog, de legalább ennyire lényeges szempont a tervezés és a tudatosság. Gender Tamásék egyiket sem veszik félvárról, apa és fia minden erőfeszítésüket bevetve haladnak a kijelölt úton, melynek a végén egy nagyon komoly szintlépés következhet. Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a magyar formaautózás történetében Tomika lehet a legfiatalabb pilóta, aki egy F4-es gép volánja mögé ül. De jóllehet, a kedves olvasók már a végcélt is kapizsgálják… Ez pedig nem más volna, mint az F3-F2 ranglétrájának megmászása után elérni az abszolút királykategóriát, a száguldó cirkuszt.

Már az előbb írt két sorozat megugrása is olyan szakmai nívót jelent, amely itthon teljességgel kimerítené a kuriózum fogalmát… Én azonban őszintén hiszem, hogy hőseink nem érik be ennyivel.

Írta: Tóth Krisztián Márk
Forrás: Fansbrands

Ajánlott cikkek