A Lacházi nyitófutamon kezdődött a Sződy fivérek szezonja

A tervezett versenynaptár szerint április 11-i kezdettel elindult a 2021-es Magyar Szlalom Bajnokság.

A megszokott kiskunlacházi versennyel az autósport ismételten első fecskéi kirepültek a versenypályára. A gyorsulási versennyel egy területen rendezett szlalomosok mezőnye igen népszerű volt. 86 induló nevezett a futamra.

A Sződy fivérek, Szabolcs és Zsolt már szerdán bemutatták új dekorációjú autójukat, és vasárnap a pályán latolgatták esélyeiket:

„Autónk nem csak szép, hanem rendben is van. Amit kellett elkészítettük és műhelyben elkészítették, más változás most nincs rajta számottevően. Várjuk a szezont, várjuk a rajtot. Fél éve nem ültünk már versenyautóban és nem versenyeztünk sehol. Ha az időjárás is úgy akarja egy normál tavaszi napunk lesz. A pályát bejártuk, nem olyan egyszerű a vonalvezetés, de megtanulható. Erős a mezőny, erős a kategóriánk, lesz küzdelem.” – nyilatkozták a testvérek.

A versenyzői eligazítást követően kezdődtek az edzőkörök. A fivéreknek utasaik is voltak, szponzoraikat autóztatták. Számukra nagy élmény volt az Opel Tigra 106 lóereje és a tempós kanyarok. Ezután Szabolcs és Zsolt a versenykörökben az órával harcolt helyezésekért és pontokért.


Zsolt indult 37-es rajtszámmal. Ez a kör a tapasztalásról szólt:
„Meg kell tanulni a pályát, mert egy-két trükk van benne. Próbálgattam a kettes és hármas sebességfokozatot. Azt hiszem maradt még a körben, de fontos, hogy hibátlan lett.” – mondta Zsolt első körének tapasztalatát. Körideje 2:25:199
másodperc lett.

Szabolcs 67-es rajtszámmal vágott neki a távnak. Ez bizony egy hibákkal teli kör volt:

„Sajnos hiába a tempó, ez a köröm nem sikerült jól. A köridőm eredetileg még hagyján, de a bójasorokat nem jó irányból vettem, így 1 perces időbüntetést szedtem össze. Eléggé bosszant, de van még 3 kör. Remélem, ott már nem fordul elő.” – elemezte értékelhetetlen körét Szabolcs. Az eredetileg mért 2:31,517-es köridő 60 másodperccel nőtt, így 3:31,517 mp lett.

Zsolt a második körben javított és 2:23,981-es köridejével jelenleg a második helyen állt a kategória helyezései között, hibátlan köreinek köszönhetően.

Szabolcs javult, de 20 másodpercet itt is összeszedett egy hiba folytán, így az eredeti 2:27,962-es köridő 2:47,962-re nőtt, ezzel sajnos már komoly hátrányt szedett össze az összesítésben.

Zsolt a harmadik körét szemerkélő esőben kezdte meg: „Az autó nem csúszott, pedig már a gumik megették a kenyerük javát. Érdes az aszfalt itt Lacházán tapadásunk mégis megfelelő. Az előző köröm jobb volt, de alapvetően ez is jól ment. Remélem felférek a dobogóra, de ezt majd a futam végén tudom meg. Bízom benne, hogy sikerül.” – reménykedett Zsolt. Erre minden oka meg volt, hiszen 2:24,503-as köridejével elérhető lehet a dobogó legalsó foka.

Szabolcs is sikeresen és hiba nélkül teljesítette a harmadik körét. Még a nap is rásütött: „Teljesen száraz aszfalton és napsütésben mehettem. Örülök, de természetesen nem emiatt most hibátlan a köröm. Nehezebben, de megtanultam a bójasorokat. Amit hallottam, mások is hibáztak itt-ott. Ez a verseny most arról is szólt, ki hibázik kevesebbet. Már csak a jó pontszerzésben bízom.” – elemezte kissé csalódottan Szabolcs a futamát. Körideje 2:28,103 mp lett.

Negyedik körre már nem nyílt lehetőség az idő szűke miatt. 

Az óvási idő letelte után a végleges eredménylista került kifüggesztésre. Zsolt a kategória negyedik, Szabolcs a hetedik helyet szerezte meg. Ezzel előbbi 5, utóbbi versenyző 2 pontot szerzett.


A versenynap összefoglalója a Sződy fivérektől:

„Vártuk már a nyitófutamot, hogy vége a volán mögött ülhessük és túl legyünk az egyéb szerveznivalók és tennivalók után. Jó versenynap volt, az időjárás is kegyes volt hozzánk. Habár volt ma hűvös, egy kis napsütés és szemerkélő eső is. A köridők nem sikerültek a legjobban és a helyezések sem annyira, mint vártuk. A negyedik kört már nem tartották meg, azonban ez nem okozott számunkra problémát, a végső eredményt nem befolyásolta. El is fáradt mindenki. De ez még csak az első futam volt egy nem éppen könnyű vonalvezetésen. Sokan pályát tévesztettek, a mezőny egyharmada például az első körben. Szabi eredménye ezért sem lett olyan jó, mivel az időbüntetés miatt hátrébb végzett. Mégsem vagyunk csalódottak, egy klassz versenynap volt. Vendégeiknek is tetszett a versenynap, Ők először voltak autó szlalomversenyen. Várjuk a következő futamot Kakucson, amelyet három hét múlva rendeznek. Épített pályán más lesz versenyezni, készülünk rá.” – foglalták össze a napot a Sződy fivérek, Szabolcs és Zsolt.

Tehát május 2-án a Kakucs Ringen lesz a bajnokág második fordulója.

Fotók: Track Racing 

Ajánlott cikkek