„Volt már sikeresebb versenyévünk…” – év végi összefoglaló riport a Sződy fivérekkel

Huszonharmadik szezonjukat teljesítették 2023-ban a Sződy fivérek. Szabolcs és Zsolt minden évben lelkiismeretesen felkészül a versenyszezonra. Kupáikat idén nem gyarapították, még a dobogóra sem sikerült feljutni. Mégsem távoztak érem nélkül ebben az évben… 

RaceVloggers: Sziasztok Sződy fivérek! Eltelt megint egy év. Hogy indul számotokra a 2023-as versenyszezon?

Sződy Szabolcs: Szervusztok! A felkészüléssel kezdődött megint a versenyszezonunk. Most magunk készítettük fel az Opelt, saját időbeosztásunk szerint. Kapott négy új gumit, karbonházas sportlégszűrőt és egy kicsit módosult dekort. A márciusi AMTS-en volt az első megjelenésünk, ezzel kezdtük lényegében a szezont.

Sződy Zsolt: A fejlesztések nagyon jól jöttek, bár műszeresen mérni nem tudtuk az ebből adódó haladásunkat. Az AMTS három napja számomra is nagy élmény volt, először töltöttem kint teljes időt idén.

RV: Eljött a nyitó futam ideje. Hogy kezdtetek?

Sződy Szabolcs: Az AMTS után egy hónappal felkészülten, de egyedül indultam az áprilisi kiskunlacházi futamon. Zsolti elfoglaltsága, azaz munkája miatt nem tudott részt venni ezen, de így is egy pontot hoztam. Nehéz pályán, de volt értelme nem csak gyorsan, hanem figyelmesen is menni.

RV: Meséljetek a további versenyeitekről is…

Sződy Zsolt: Aztán jött Dunaújváros, májusban új helyszínnel, ami egy ipari terület volt, hajógyári kikötő. Technikás utcai pálya volt, tetszett és már megszereztem első pontjaimat is.

Jót mentem, bár dobogóra nem kerültem.

Sződy Szabolcs: Következett egy mindig kedvenc helyszín, a Hungexpo Parkoló Parádé futam. Ez már lényegében nyári versenyek közé tartozik, hiszen június végén rendezték. Pörgős verseny volt, érdekes és nehéz pályán, de tetszett és még több pontot szereztünk. Ráadásul a rendezvénnyel egybekötött verseny nagy nézettséget vonzott.

Sződy Zsolt: A bajnokság negyedik futama a Kakucs Ringen igazi nyári, júliusi hőségben zajlott. Megszoktuk már, de erre mindig fel kell készülni. Szokásos környezetben, épített pályán, nagy tempóval lehetett menni és kiváló volt a tapadás.

Sződy Szabolcs: Az M-Ringen egy elég érdekes futamunk lett a változékony időjárásnak köszönhetően. Az államalapítás ünnepe előtt egy nappal volt a futam, de a reggeli kiadós eső után igen meleg lett, mi több hőség. A kisebbik gond volt, hogy az edzés kezdete tolódott, inkább a pályán nem volt tapadásunk, érthető okokból. Ezért eredményesnek sem volt mondható ez a nem éppen számunkra összeszedett futam. 

Sződy Zsolt: Szeptemberben visszaértünk Kiskunlacházára. A klasszikus, már-már megszokott helyszín és pálya, egy kis módisítással. Mindig elég gyors, dinamikus.  

Sződy Szabolcs: A záró futamot az eredeti október 21-i dátum helyett 23-ára módosították, azaz az ünnepnapra. Ez a legjobb időpont lett és a helyszínre is fény derült. A jubileumi századik autoszlalom.hu kupát a Kecskeméti gokart pályán tartották. Jó helyszín, mentünk már rajta párszor. Sok nevezővel, jó hangulatban zajlott a futam. Volt szakág vezetőnk, Ágó Béla is beült a Tigra volánja mögé. Amellett, hogy szívesen odaadtuk Neki az autót erre a versenyre, ahol előfutóként indult, sok-sok tapasztalatot osztott meg velünk az autóval kapcsolatban.

RV: Bár idén nem jutottatok fel a dobogóra, mégis a jubileumi futamról érmekkel távoztatok. Hogy is volt ez?

Sződy Zsolt: Igen, valóban. Még a verseny kezdete előtt jó néhány versenyzőnek átadtak egy „Szlalom legenda vagy” érmet. Ők a régóta indulók, 2004-2006 környéke óta versenyzők. Mi itt az akkor még OSzaK-nak nevezett, előtte meg M+F Kupának hívott bajnokságban 2005. ősze óta veszünk részt. Jól esett,… köszönjük szépen, hogy régi bútordaraboknak mondhatóak vagyunk.

RV: A hét futam mellett rendezvényeken is részt vettetek. Melyek voltak ezek idén?

Sződy Szabolcs: Az említett AMTS mellett autóztattunk Budapesten a Baptista Szeretetszolgálat szervezésében, sok-sok autós társunk mellett, és a szegedi Kamion Fesztiválon is részt vettünk, ahol egy versenyen edzésautóztatást is nyerhettek a résztvevők főszponzorunk standján. 

RV: Kedvenc és kevésbé kedvelt versenyetek ebben az évben…?

Sződy Zsolt: Kezdeném a kevésbé kedvelttel. Ez az idei M-Ring volt. Nem a szervezés, nem a lebonyolítás, hanem az időjárás és az ebből adódó tapadáshiány miatt, azaz nem szereztem pontot. A kedvelt meg a záró futam volt Kecskeméten, az igazi népes „szlalom fíling-gel”. Ezzel szépen zártam az évet.

Sződy Szabolcs: Az M-Ring nem sikerült, de ez nem befolyásolja azt, hogy jó pálya, jó kialakítással, egyszerűen a körülmények miatt nem jött össze. Nekem a Hungexpo Parkoló Parádé futama volt a kedvenc, az említett pálya, hangulat és eredményeink miatt. Természetesen a jubileumi századik a második mindenképp, csak ott nagyon elfoglalt voltam a három versenyző miatt a csapatunkban.

RV: Ezzel lezártátok az évet. Hogy alakul a jövő?

Sződy Szabolcs: Nagyjából ugyanígy készülünk és folytatjuk. Támogatóink fele már visszajelzett, hogy 2024-ben is mögöttünk áll. Felújítások, némi fejlesztés és egy újabb dekoráció biztosan készül a téli szünetben. 

RV: Gondolom azért pihenésre is jut idő, hiszen a nyitó futam vagy a rendezvény odébb van még.

Sződy Zsolt: Igen, mindenképp már csak az ünnepek miatt is. Hiszen lassan december és pár hét múlva Karácsony és Új év.

Sződy fivérek: Egyben itt köszönnénk meg a RaceVloggers-nek is az egész éves támogatást, média hátteret. Ezúton kívánunk mindenkinek kellemes ünnepeket és jó pihenés, felkészülést a jövő évi versenyszezonra!

RV: Nektek is, találkozunk jövőre!

Sződy Fivérek: Köszönjük szépen!

Fotók:

Track Racing

Ajánlott cikkek