Új pálya… kipróbálva! – TrackRacing Team

Három héttel a nyitófutam után Dunaújvárosban folytatódott a Magyar Szlalom Bajnokság.

 

Május 6-án, szombaton egy új helyszín várta a résztvevőket. Az előző években a dunai Vasmű előtt futották köreiket a versenyzők. Most a Szalki-szigeten, a Ruhagyári úton és a Dunaferr iparterületén, a dokk mellett haladt el a mért szakasz. A közelben lévő strand fás területen állt minden versenyautó a depóban. 87 induló kezdte a felkészülést a napra.

Az új pálya vonalvezetése

A gyalogos pályabejárás most kiemelten fontos volt. Egyrészt az új helyszín miatt, másrész nagyon sok tereptárgy helyezkedett el a pálya mellett. A Sződy fivérek, Szabolcs és Zsolt így jellemezték az új pályát a bejárás során:

„Új helyszín, új pálya. Már vártuk. Most a bejárás során látjuk, hogy kisebb árok, padka, fa, oszlop, még vonatsín is van a szakaszon. Figyelni kell majd nagyon, mert ez precíz vezetést igényel úgy, hogy közben gyorsnak is kell lenni. Szeretjük az ilyen pályákat, nagy hangsúly van a pontos vezetésen. A buszmegálló különösen nagy kihívás, hiszen ott lesz tempó is.” – jellemezték az ismeretlen vonalvezetést a Sződy fivérek.

Az autós edzés már többet mutatott a nehezebb részekből, de alapvetően egy tempós pályának ígérkezett.

 

Versenykörök

Az első körben már az óra ellen indultak a versenyzők.

Szabolcs 16-os rajtszámmal egy majdnem hibátlan kört ment:

„Tetszett a vonalvezetés, jól autózható a pálya. Egy hibát vétettem egy bójánál, így ez a köröm nem lesz versenyképes. Folytatom a másik két körömmel.” – válaszolta Szabolcs. Körideje a tévesztés miatt 20 másodperccel több lett, így 1:55: 905 mp. a szakasz végeredménye.

Zsolt 61-es rajszámmal abszolválta az első körét:

„Óvatosan mentem, az ismeretlen miatt. Egyébként tetszett, és izgalmas volt. Idén először ülök versenyen a volán mögött, hiányzott már.” – örült Zsolt, hogy számára is elkezdődött a szezon. Körideje 1:29:575 mp. lett.

A második körben Szabolcs egy jó időt futott. 1:32:097-tel az előző, még időbüntetés nélküli időhöz képest is szűk négy másodperccel volt jobb.

Zsoltnak várnia kellett a rajtjára. Történt ugyanis, hogy az előtte elrajtoló autó egy bokornak, majd fának ütközött. Nem messze a rajt után. Személyi sérülés nem történt, az autó sem károsodott, azonban a mentés és vizsgálat miatt állt a verseny, körül-belül egy jó fél órát. Ezután rajtolhattak, és Zsolt körideje fejlődést mutatott: 1:26:204-es idejével három másodperccel volt jobb önmagánál.

A harmadik körben Szabolcs még faragott 2 mp-et és 1:30:854-gyel a legjobb körét futotta Dunaújvárosban:

„Ebben a körben már minden összeszedett volt. Sajnálom, hogy ez a maximum,, de jelenleg a körömmel elégedett vagyok, jól ment a kocsi és figyeltem a tempóra is.” – mondta Szabolcs.

Zsolt közel olyan kör ment, mint előzőleg (1:25:760):

„Beleadtam mindent, bátrabban mentem. Ennek ellenére, csak fél másodpercet hoztam, de azért jól sikerült mindkét köröm. Örülök, hogy megfelelő tapadással autózhattam.” – mondta Zsolt végülis elégedetten.

Eredmények

A népes mezőnyben Szabolcs sajnos csak tizedik lett, amiért nem jár pont. Zsolt a 7. helyéért két pontot kapott. Így a testvéreknek két futam után már van pontjuk, egy illetve kettő. De természetesen ezzel önmagában nem elégedettek.


A versenynap összegzése a Track Racing csapat versenyzőitől:

„Fontos volt hogy az időjárás optimális legyen, mert esőben veszélyes, nagyon melegben meg elég nehézkes lett volna ez a futam. Teljesen megfelelő körülmények között versenyeztünk. Habár fárasztó verseny volt, élveztük a vezetést, és ha az eredmények annyira nem is hozták azt, amivel elégedettek lennénk, jó versenynapunk volt. Szeretjük az ilyen, úgymond old-school pályákat annak ellenére, hogy nem nagyon tetszett az, amikor a visszakanyarodáskor le kellett mennünk a tiszta aszfaltról a poros murvára, hogy elférjünk. A mezőny kétharmadának szintén ez volt a szituáció, de túlélte minden autó, nem történt kár bennük. Szívesen jövünk jövőre is ide.” – nyilatkozták a nap végén a Sződy fivérek.

A harmadik futam előtt egy hét hetes szünet következik, majd a sokak által rég várt és tavaly elmaradt budapesti Hungexpo-ra tér vissza a mezőny 2021 után. Így június végén ismét egy technikásabb pályán mérik össze tudásukat a bajnokság versenyzői.

Beszámolónkat a Track Racing csapat versenyéről itt a RaceVloggers.hu oldalunkon olvashatják.

 

Fotók: Track Racing 

Ajánlott cikkek