Szlalomfutam a tesztpályán – Track Racing Team

Kilenc hét nyári szünet után folytatódott a Magyar Szlalom Bajnokság. A versenyszezon ötödik futamának a veszprémi Continental tesztpálya adott otthont. A terület Gyulafirátóton helyezkedik el, ahol most az autótesztelés helyett autóversenyt rendeztek. 97 induló foglalta el helyét a depóban augusztus 28-án reggel.

Pályabejárás

A Sződy fivérek, Szabolcs és Zsolt előző nap megérkeztek a közelbe:

„Már szombat délután megérkeztünk a Balatonhoz, Csopakra egy kis strandolásra. Aztán továbbutaztunk Veszprém mellé Nagyvázsonyba, ahol a szállásunk volt és onnan indultunk a pályára vasárnap reggel. Óriási területen helyezkedik el ez a tesztpálya, és azon belül a mi versenypályánk. A kör közepén állva csak bójaerdőt látni, de ahogy gyalogosan bejártuk a vonalvezetést, már érthető volt merre kell menni. Memorizáltuk, ami önmagában még nem elég persze… .” – kezdték meg a versenynapot a fivérek.

A versenyzői eligazítás után az autós edzőkör mindenkinek megmutatta a helyes vonalvezetést és egy kicsit a „lassan járj, tovább érsz” elv alapján a memorizálás fontosabb volt, mint a tempó. Azt majd a mért körökön kell… . 

Versenykörök

Szabolcs 35-ös rajtszámmal állt be a rajtvárakozóba. Lassabb, de biztosabb kört produkálva ért célba: 

„Az edzőkör valóban egy pályabejárásnak felelt meg. A mért kör már nem, de nem akartam hibázni. Inkább egy hibátlan lassabb kör, mint egy gyors, de elhibázott. Ebből még lehet faragni, gyorsulni. Ez most az én taktikám.” – nyilatkozta Szabolcs. Körideje 2:27:197 másodperc lett.

Zsolt a 75-ös rajtszámmal már egy ütőképes gyors kört rakott össze:

„A pályán figyelni kellett, de azért a nagy tempót ki kellett használni, Néha korrigáltam, de elsőre jó körnek tűnt.” – mondta Zsolt. Körideje 2:19:523 mp. lett.

A második körben Szabolcs sokat javított. 2:22:619-es köridejével szűk öt másodperccel volt gyorsabb önmagánál, ezzel elindult a javuló tendencia.

Zsolt egy kicsit rontott, 2.19:817-et mutatott az óra a célban.

Szabolcs harmadik köre úgy alakult, ahogy kalkulált: 

„A rajt előtt mondtam a depóban, hogy kellene egy 2:20-as kör. Még összeszedettebben mentem, a pálya vonalvezetése már a fejemben volt, előre tudtam gondolkodni milyen szakasza jön éppen. Az eltervezett köridőm meg lett.” – örült Szabolcs a záró körén mért 2:20:833-as időnek.

Zsolt viszont nem gondolta volna, hogy ennyire jól megy majd:

„Apróbb kis bizonytalanságok itt is voltak, de már sokkal jobban ment minden. A záró köröm ideje volt egy igazán versenyképes kör. De ebből lett volna jó még egy… .” – mérlegelt Zsolt, így 2:14:164-es eredményével zárt.

Eredmények 

Már várható volt, hogy a Track Racing csapat versenyzői ezen a kifejezetten gyors pályán nem érnek el majd kiemelkedő eredményt. De sosem lehet tudni, azért egy versenyen mindent meg kell próbálni. A tények azonban azt mutatták, hogy itt Zsoltnak az ötödik hely, Szabolcsnak sajnos csak a hetedik hely volt elérhető. Előbbi 4, utóbbi 2 pontot ért. A tabellán jelen állás szerint tartják a 4. és 6. helyet kategóriájukban.

A Sződy fivérek napi összefoglalója:

„Hosszú egy hétvége volt összességében. Az utazás még hagyján, hiszen itt voltunk már előző nap, szállással. Kipihenten érkeztünk, azonban a nagy távolságok a területen, mint pl. depó és pálya között nem volt éppen a barátunk. Nagy meleg is volt egész nap, ez összességében azért sokat kivett az emberekből. Ilyen verseny is kell, erről szól egy országos bajnokság, hogy utazunk, és különböző, illetve új pályák is bekerülnek a versenynaptárba. Itt most ennyit értünk el, jót versenyeztünk, hiba nélkül teljesítettünk, gyorsultunk és némi pontot is gyűjtöttünk. Két hét múlva folytatjuk… .” – foglalták össze a versenynapot a testvérek.

Két hét múlva Kiskunlacházán folytatják a megmérettetést, az utolsó előtti bajnoki futammal.

Összefoglalónkat itt a RaceVloggers-en olvashatják a futam utáni héten.

Fotók: Track Racing

            Háfra Zsolt – RaceVloggers

Ajánlott cikkek