Mercedes és a „piszkos húzás”

Aki látta a hétvégi futamot, annak nem kell bemutatni mi történt, bár valószínűleg, aki nem látta az is informálódott, hiszen másról sem szólnak a hírek csak, hogy Russelltől „elvették a győzelmet”. Természetesen az a jó a Forma 1-ben, ha érzelmeket vált ki a szurkolókból, de most már ott tartunk, hogy mindenki ütni kezdte a billentyűzetet, ha nézte a versenyt, ha nem. Mindenki hozzá akar tenni valamit, nagyjából ugyanúgy, mint amikor Magyar Nagydíj, Foci EB-VB, vagy Olimpia van.

Amit érdemes tudni:
– Aitken hibája vezetett oda, hogy jöttek a kiállások, tehát nem a Mercedes tervezte meg, hogy majd megkeverik a gumikat egy felesleges kiállással.

– Nem fog se rontani, se javítani Hamilton megítélésen bárhogyan is teljesít Russell, hiszen nem vele kell megküzedenie, hanem Bottassal. Hamilton hétszeres világbajnok, ennyi címet nem kell megmagyarázni és bizonyítgatni sem kell neki.

– A Mercedesnek nem Hamilton a leglényegesebb dolog. Ő egy csapattag, aki a munkáját végzi. A Mercedesnek mindegy ki nyer, persze sokat dob a marketingen, ha minden rekordot megdönt a pilótájuk, de a csapat sikere a legfontosabb és, hogy a marketing működjön, az autó eladás pörögjön stb. (pl. Safety Car sem ingyen van ott, azért a Mercedes fizet)

– Russellről eddig is tudták, hogy mekkora tehetség, a Mercedes (és más csapatok) szakemberei kicsit jobban képben vannak a versenyzők teljesítményével és múltjával, mint a fotelben kritizálók. Nagyon régóta figyelik a versenyzők teljesítményét, akár gokarttól kezdve és senki sem véletlenül kerül oda. Nem a hétvégi eredmény dönt a sorsáról.

– A csapat és Toto Wolff nem saját maga ellensége. Wolff egy nagyon jó üzletember, aki sokat dolgozik azon, hogy minden tökéletesen működjön, köztük az saját üzlete is. Egyik csapatnak sem jó, ha bohócot csinál magából, bár a negatív reklám is reklám, ennek ellenére nem hinném, hogy a német precizitást hirdetők pont le akarnák ezt rombolni ilyen húzásokkal.

Ez csak 5 egyszeű pont volt, de már ezeket a pontokat figyelembe véve is érdemes elgondolkodni azon, hogy miért érte volna meg, hogy tönkretegyék a saját versenyüket szándékosan. Lehet, hogy otthon ülve úgy nézett ki, de sokkal bonyolultabb rendszer van itt és sokkal több pénzről szól ez a „játék”, mint a kukába dobni egy újabb Mercedes 1-2-őt, az otthon fekvő Hamilton miatt. Russell a jövő sztárja, ez mindenkinek egyértelmű. Felesleges ebbe belelátni többet, mint ami történt. Lehetne erről beszélni akármennyit, de nincs értelme, a hiba pedig mindig benne van ebben a sportban.

Ajánlott cikkek