F1: Portimaóban sem tört meg a Mercedes lendülete – Hamilton a poleban!

Új pálya ide, piros zászlós megszakítás oda, a harmadik szabadedzésen, majd a kvalifikáción is legyőzhetetlennek bizonyult a német istálló.

A harmadik gyakorláson is Valterri Bottas autózta a referenciaidőt, ezzel kimondatlanul is ő számított az időmérő fő esélyesének. A finn már az első körében gyorsabb volt a pénteki legjobb körénél, eközben Lewis Hamiltonnak nem igazán jött ki a lépés. A brit tegnap is sok edzésidőt vesztett, ma pedig sóderágyba esett, emiatt újabb értékes percei úsztak a kvali előtt. A helyzetet jól olvasta Max Verstappen, aki minimális lemaradással követte a két fekete nyilat. A harmadik etap érdekessége volt még Sebastian Vettel és egy csatornafedél találkozása, valamint Pierre Gasly negyedik helyezése.


Ezután következett az időmérő, ahol a Q1-ben már rá sem lehetett ismerni az odáig gyengélkedő Lewis Hamiltonra. A brit nagyon gyorsan az élre állt, mögötte Max Verstappen és Valterri Bottas „nyomozott”. Az elsőkörös kiesők közé a már megszokott két Haas mellé még a két Alfa Romeo és Nicolas Latifi került.

A Q2 Bottasé lett, a finn Hamiltont és Verstappen előtt végzett, jelezve céljait a kvalifikáció utolsó fázisát illetően. Mögöttük nagy harc dúlt a harmadik helyért, amelyet Sergio Perez és Charles Leclerc vívott, de a McLaren két versenyzője is előnyös pozícióból várhatta az utolsó menetet. Utolsóként jutott a Q3-ba Daniel Ricciardo, aki kis híján leamortizálta a Renaultját, mikor megforgása után a sóderágyba esett. Az etap végeztével Esteban Ocon, Pierre Gasly, Daniil Kvyat, Lance Stroll és Sebastian Vettel szállt ki a további küzdelemből.

A Q3 már (sem…) hozott meglepetést, hacsak Leclerc negyedik helyét nem lehet annak nevezni. Hamilton nagy csatában, de végül hajszálnyi előnnyel maga mögé utasította Bottast, Verstappen ismét harmadik helyen zárt, és a mezőny további része sem hozott lényegi eltérést a megszokottakhoz képest.

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: Getty Images

Forrás: FansBrands

Ajánlott cikkek