F1: Parádés versenyt hozott a Török Nagydíj!

Meglepetést viszont nem, hiszen Lewis Hamilton győzelmével zárult a futam. A megszokottnál magasabb izgalomfaktor már a kezdés előtt sejthető volt, lévén nagy mennyiségű vízzel kellett megbirkózni a pilótáknak.

A rajtot remekül kapta el Lance Stroll és Sergio Perez is, míg a hétvége eddigi képe alapján az egyik legfőbb esélyes Max Verstappen dadogó motorja miatt csúnyán beragadt. Daniel Ricciardo is jól startolt, de pozíciót fogni nem tudott, és kisebb versenybaleset lett a dologból, amelynek okán Valtteri Bottas (is) megforgott, és már az első kanyarban a mezőny végére került. Eközben Hamilton az elejében autózott, és folyamatosan zárkózott fel. A verseny két legfontosabb kérdése az volt, hogy mikor jön el a váltópont az esőgumikról az átmeneti abroncsokra, majd onnan (talán) tovább a slickekre.

A futam első felében megkérdőjelezhetetlenül a Racing Point diktálta a tempót, mögöttük csupán Verstappen és némi meglepetésre Sebastian Vettel mutatott olyan erőt, melynek alapján azt hihettük, hogy beleszólhatnak majd a dobogóért folytatott csatába. Tíz kör után érkeztünk el az első váltópontig, közben a két versenyző csatájában a holland húzta a rövidebbet, és megforgott.

Közben a másik Ferrari is szárnyalásnak indult, Charles Leclerc ment óriásit, de a kerékcserék utáni zűrzavar nagy nyertese nem ő, hanem a hetedik világbajnoki címére hajtó Hamilton volt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mindez nem a szerencse műve, hiszen a brit zseniálisan és ijesztő magabiztossággal kezelte a rettentően rossz körülményeket. Körről körre mászott egyre feljebb, mígnem Strollék elrontott stratégiája, na meg saját remekbeszabott gumikezelése okán az élre is állt. A legtöbben korántsem tudták ezt lemásolni, és a száradó pályán rettenetesen szenvedtek a régi/új intermediate-k életben tartásával/megmelegítésével. Látványos és sokatmondó volt, hogy Bottas milyen mértékű versenyképtelenséget mutatott, amely akkor csúcsosodott ki, mikor Hamilton lekörözte őt…

Mindeközben Stroll és Verstappen teljesen eltűnt és minden esélye elszállt a dobogóra, Sergio Perez és a Scuderia Ferrari valósággal szárnyalt. Pereznek sikerült megtartani a rajtpozícióját, és onnan előrelépni, így konstans versenyzéssel második helyen zárni a Török Nagydíjat, de az igazi show mögötte bontakozott ki. Az utolsó kör utolsó kanyarjaiban egy Perez megingásra akart lecsapni az addig harmadik helyen autózó Leclerc, de elfékezte magát, így a szemfüles Vettel sas módjára csapott le a pozícióra, és hosszú idő után végre felállhatott a pódiumra.

Fantasztikus küzdelem, és lenyűgöző délután volt ez, melynek méltó zárásaként a 2020-as szezonban klasszis teljesítményt nyújtó Lewis Hamilton nyert – és csendben felzárkózott Michael Schumacher megdönthetetlennek hitt rekordjára…

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: Formula One

Forrás: FansBrands

Ajánlott cikkek