F1: A Liberty Media csak akkor rendez futamot, ha minden csapat versenyezhet

A Liberty Media nem rendezi meg a Formula 1-es világbajnokság valamelyik futamát, ha egy csapat nem tud versenyezni a koronavírus okozta utazási korlátozások miatt.

Mivel az F1-es szezon március 15-én kezdődik Ausztráliában, továbbra is nagy a bizonytalanság az első három verseny sorsát illetően a fokozódó koronavírus helyzet miatt.

Az olasz gócpontok kialakulása miatt az ország polgárai nagyobb nehézségekkel szembesülnek utazáskor, így fennáll annak a veszélye, hogy a Ferrari vagy az Alpha Tauri személyzetének megtilthatják a belépést bizonyos területekre.

Bár nem világos, mi lesz a forgatókönyv, ha egy vagy két csapat nem tud versenyezni, Ross Brawn a Világbajnokság motorsport ügyvezető igazgatója tisztázta, hogy ez esetben a forduló nem lesz megrendezve.

Egy a Reutersnek adott exkluzív interjúban, Brawn elmondta: „Ha egy csapatot megakadályoznak abban, hogy belépjen egy országba, akkor nem lehet versenyünk, mert ez tisztességtelen lenne velük szemben.”

Továbbá hozzátette: „Nyilvánvaló, hogy ha egy csapat úgy dönt, hogy nem indul, akkor az az ő döntésük. De ha egy csapat az ország döntése miatt akadályoztatva van, akkor nehéz tisztességes versenyt rendezni.”

Egyik lehetséges forgatókönyv lehet egy a Világbajnokságba nem beleszámító esemény – tehát egyetlen pont sem szerezhető.

Brawn elmondta, hogy az szervezők keményen dolgoznak annak érdekében, hogy a bajnokság első fordulói  zökkenőmentesek legyenek, viszont elismerte, hogy a helyzet nagyon bonyolult.

„Ez egy nagyon súlyos helyzet, ezért nem akarom alábecsülni. Felelősségteljesnek kell lennünk” – mondta.

„Minimalizáljuk az emberek számát a Paddockban, és arra kérjük a csapatokat, hogy küldjenek ők is minimális számú embert. Kizárólag azokat akikre feltétlenül szükségük van egy versenyen.”

Írta: Tóth Norbert

Forrás:

Motorsport.com

Kép:

motorsportweek.com

 

 

 

 

Ajánlott cikkek