Emilia Romagna Nagydíj: Magabiztos Verstappen győzelem!

Esős délután fogadta a versenyzőket Imolában, és már ekkor lehetett sejteni, hogy egy nagyon különleges versenyre van kilátás. Az Emila Romagna Nagydíj nem is hazudtolta meg magát, csillaghullást és fergeteges versenyt láthattunk!

Az esőgumikon indított rajt elképesztően sikerült, de nem az élről elrugaszkodó Lewis Hamiltonnak: a harmadik helyről startoló Max Verstappen kilőtt, és rettentően agresszívan bújt be a brit mellé, majd meg is előzte őt. Még egy kört sem tett meg a mezőny, de Nicolas Latifi Mazepinnel történt kontaktja után a falba állt – jöhetett a safety car. Közben a lerajtolt Hamilton autója sérüléséről panaszkodott, és valóban, a frontszárny egy darabkája leszakadt. Közben gyorsan Mick Shumacher is levetkőzte az említett alkatrészt… Az újraindítás után Hamilton agresszíven támadott, de Verstappent nem tudta megfogni, a holland szépen tartotta meg a vezető pozícióját, és komoly előnyt épített ki magának.

Közben a McLarenek nagyon éltek, főként Norris tempója volt biztató, a csapat rá is szólt az előtte haladó Ricciardóra, hogy engedje el a kollégáját, hátha befoghatja Perezt. Utóbbi pályaelhagyás és a pozíció megtartása után 10 másodperces büntetést kapott, míg az elsőként slickekre váltó Sebastian Vettel is így járt, csapatának hibájából. Rövidesen elérkezett a váltópont, vele együtt pedig megindult a kártyavár, amikor csak kapkodtuk a fejünket… Először Hamilton csúszott le az ívről a friss slick keveréken, és koccolta le a falat, majd a Valtteri Bottast támadó George Russell vetett véget a finn és a saját versenyének is. Piros zászló!

A gördülő rajttal történő újraindítás előtti körben többen is lecsúsztak az ívről, Verstappen ijesztő hibát vétett, de megfogta az autóját, és indulás után ismét megtartotta a vezetést. Sőt, rövidesen már leggyorsabb körrel jelentkezett a kötélidegzetű holland! Közben a másik Red Bull hibát hibára halmozott, és egészen a mezőny alsó harmadáig zuhant. Nem úgy Hamilton, aki orrkúp csere után maximum attack módba kapcsolt, és gyorsan felért az élmezőnyre, azonban a leggyorsabb ember a pályán továbbra is Verstappen volt. Ekkora már idealizálódtak a körülmények, és sok kérdés eldőlt, kivéve a második-harmadik-negyedik helyezett kiléte.

Lewis Hamilton emberesen küzdött, üldözte Charles Leclercet, aki előtt Lando Norris magabiztosan tartotta a második pozícióját. Ám a hétszeres világbajnokra nem volt ellenszer, először a Ferrarit vadászta le, majd Norrist is elcsípte, és feljött a második helyre. Max Verstappent azonban nagyon megverte ellenlábasát ezen a napon, és győzelmével újból megüzente: 2021-ben számolni kell a Red Bull Racinggel.

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: Getty Images

Forrás: FansBrands 

Ajánlott cikkek